Má být očkování dětí povinné?

Má být očkování dětí povinné?

Má být očkování dětí povinné?

Téma povinného očkování dětí a protesty proti němu se v zahraničí i u nás opakovaně objevují již řadu let. V České republice je proti dětským nemocem proočkováno přes devadesát pět procent populace. Patříme tak k zemím s nejvyšším podílem oočkovaných dětí ve vyspělém světě.


Dříve u nás bylo očkování bráno jako fakt a nikdo se nad ním příliš nepozastavoval. Po roce 1989 s větší svobodou a také informovaností sílí hlasy, volající po možnosti volby. Nyní totiž platí, že nenechá-li rodič své dítě očkovat, ať už z jakéhokoli důvodu, vystavuje se možnosti postihu.
Odpůrci plošného očkování argumentují možnými komplikacemi, nežádoucími účinky vakcín i přílišnou zátěží dětského organismu. Navrhují, aby si rodiče měli možnost sami vybrat, zda očkování chtějí, nebo ne.
Tomuto požadavku lékaři oponují s tím, že by to znamenalo konec účinné kolektivní imunity. Aby vakcinace měla smysl, nesmí být proočkovanost populace nižší než sedmdesát procent, uvádějí. Ohroženy by pak mohly být i ty děti, které jejich rodiče nechali očkovat.