Mají střední školy poskytovat vzdělávání na srovnatelné úrovni?

Mají střední školy poskytovat vzdělávání na srovnatelné úrovni?

Mají střední školy poskytovat vzdělávání na srovnatelné úrovni?

Státní maturitní zkoušky mají podle ministerstva školství zaručit srovnatelnou úroveň znalostí studentů jednotlivých středních škol a garantovat kvalitu vzdělávání. Současně ale musí reflektovat velmi rozdílný vzdělávací systém jednotlivých oborů.


Jednotné maturitní zkoušky měli středoškoláci původně skládat již před několika lety, start projektu byl však opakovaně odkládán. Nyní míří do vlády a posléze do parlamentu nejnovější verze novely školského zákona. Pokud bude schválena, se státní maturitou se poprvé setkají letošní druháci.
Zkouška se má skládat ze společné části dané státem a z části, která bude v garanci jednotlivých škol. U povinných předmětů společné části maturity si budou studenti vybírat ze dvou úrovní; ta obtížnější by jim měla usnadnit přijetí na vysokou školu, základní úroveň má obsahovat výhradně učivo společné všem studijním oborům.
Očekáváte stejnou úroveň vzdělání od absolventů nejrůznějších středních škol? Zaručí ji jednotné maturitní zkoušky? A mají vůbec odlišně zaměřené střední školy poskytovat vzdělávání na srovnatelné úrovni?




Informace o státní maturitě naleznete na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Související články:

Tomáš Feřtek: REFORMA NA STARTOVNÍ ČÁŘE (Reflex č. 26-27/2007)
Tomáš Feřtek: ZMĚN BYCH CHTĚLA VÍC (rozhovor s Danou Kuchtovou, Reflex č. 26-27/2007)