Měli bychom uvažovat o zákazu igelitek?

Měli bychom uvažovat o zákazu igelitek?

Měli bychom uvažovat o zákazu igelitek?

Miliardy sáčků poletují po světě, plní skládky odpadu a znečišťují půdu a vodu. V poslední době se objevuje snaha toto množství omezit. Má ale smysl „chránit přírodu“ zákazem plastových tašek?


V Austrálii by měl zákaz užívání plastových nákupních tašek platit od konce roku, země je přitom po USA druhým největším znečišťovatelem životního prostředí na obyvatele a její resortní ministr Peter Garrett se to snaží změnit. Podle Garretta bychom se měli vrátit k nošení plátěných tašek a používat košíky na zeleninu. Obchodníci se novému opatření brání s tím, že plastové sáčky jsou součástí našeho života. Výrobci argumentují možností opakovaného využití a recyklace či nižší výrobní cenou i menšími environmentálními škodami ve srovnání s taškami z papíru.
Jako první plastové tašky a sáčky zakázalo Irsko, v Tchajwanu nesmí být igelitky rozdávány v obchodech, Londýn zvažuje podobné opatření. V USA je zatím rozhodnutí na jednotlivých městech, San Francisco a Oakland v Kalifornii už sáčky zakázaly. Čína od června zakáže nejen distribuci sáčků v obchodech, ale také jejich výrobu (týká se ultralehkých výrobků).