Ex č. 28

Osmadvacáté číslo samostatné přílohy Ex ve třech mutacích: pražské, české a moravské.

Foto
Foto
Foto


Osmadvacáté číslo samostatné přílohy EX ve třech mutacích: české, moravské a pražské.

Událostí týdne v Praze jsou OFICIÁLNÍ OZVĚNY 41. MFF KARLOVY VARY, které se konají v kinech Aero a Světozor. Filmová přehlídka, která má zvuk.

Na Staroměstském náměstí se bude konat BOHEMIA JAZZ FEST, malá přehlídka velkých jazzových hudebníků. Více o nich ví Petra Konrádová.

V Roxy vystoupí kapela MUDHONEY, o níž se traduje, že prý v počátcích devadesátých let definovala styl grunge. Poslouchejte Pavla Turka.

Suzanne Vega zase počátkem devadesátých let definovala nové cesty pro písničkáře a zpívající básníky. K jejímu koncertu se vyjadřuje Ondřej Bezr.

V pražském Paláci Akropolis a na Trenčínském festivalu Pohoda vystoupí PIXIES. V Trenčíně navíc DIZEE RASCAL nebo CHICKS ON SPEED. Viz článek Karla Veselého.

Na tahu je tentokrát hudební publicista TIC, který to dotáhl až do samotné Mekky hudebních publicistů - První holešovické kavárny.

Martin Schwarzauge vám poví, zda jít či nejít na novou inscenaci Cyrana v Divadle v Celetné.

ART Menu v Praze sestavil tentokrát Jiří Ptáček, šéfredaktor časopisu Umělec.

V létě se koná řada divadelních festivalů – jejich přehled najdete ve všech třech mutacích EX.

Na festivalu Jazzfe v Bechyni sice vystoupí Ramsey Lewis a Didier Lockwood, my jsme však vybrali jako českou událost týdne BOHEMIA JAZZ FEST konaný částečně ve stejném období– v Praze bude hlavní hvězdou této akce Bill Frisell, o den později v Prachaticích Ravi Coltrane (článek o tomto talentovaném synovi talentovaného otce z pera Vladimíra Strakoše najdete uvnitř EX),hned další den v Českých Budějovicích pak Yellowjackets. Vstup na všechny tři koncerty BJF je zdarma.

„Jak tmelit pomocí zvuku?“, ptá se v titulku článku o festivalu MIGHTY SOUNDS Bedřich Šamaňa. V textu si sám odpovídá…

ČESKÉ ART MENU Martina Dostála – dvě výstavy v Litomyšli(Nálady a nokturna Jakuba Schikanedera a Skrytá tvář světla) a jedna v Karlových Varech (Obrazy Theodora Pištěka).

Herec Dan Ditrich se cítil v Hospodě U DOUŠŮ v Doksech u České Lípy jako v pohádce. Nejen proto, že tu skvěle vaří.

Multikulturní festival v jihomoravském městečku BOSKOVICE se svým způsobem vymyká tradiční letní festivalové nabídce. I proto jsme jej vybrali jako moravskou událost týdne, i proto o něm Onřej Bezr píše, že je před ostatními o krok napřed.

Milan Mikulaštík se při své cestě po Moravě zastavil na dvouch zajímavých výstavách – na Zlínském salonu mladých a v Olomouci na Rock love flash down / … a papež kouřil trávu. Čtěte v ART MENU.

Fotograf a kameraman Tomáš Zeno Václavík pojal text o BISKUPSKÉ VINÁRNĚ v Brně jako nástin scénáře – viz. rubrika Na tahu.