Ex č. 25

Pětadvacáté číslo samostatné přílohy Ex ve třech mutacích: pražské, české a moravské.

Foto
Foto




Pětadvacáté číslo samostatné přílohy EX ve třech mutacích: české, moravské a pražské.

Událostí týdne v Praze je koncert skupiny PLACEBO na festivalu United Islands of Prague. Více o nich napsal Pavel Turek.

Na tomtéž festivalu vystupují i LADYTRON, tedy nikoliv jako skupina nýbrž coby DJs. Těm zase rozumí Michal Nanoru.

A do třetice United Islands Of Prague. V pátek 23. června tu hrají legendární FISHBONE. O nich se rozepsal Petr Vizina.

Knoflenka zase vyzdvihla význam projektu JEŽÍŠ TÁHNE NA BERLÍN, který vystoupí 28. června v Paláci Akropolis, v rámci večera ENCOUNTERS.

Kateřina Rathouská se na představení NEBOŽTÍK HENRY MOSS ve Švandově divadle příliš nepobavila.

Mocnější umělecký zážitek však slibuje ART MENU Petry Švecové, v němž najdete výstavy Cristiana del Risca, Stopy a znamení v galerii Langhans a výstavu Aleny Kotzmanové na Staroměstské radnici.

Na tahu byl tentokrát Tobiáš Jirous. Cítí, že čas nazrál ke změnám a vydal se tedy do gay podniku Piano bar.

Oslava divadla ve všech jeho podobách – takový bývá festival DIVADLO EVROPSKÝCH REGIONŮ v Hradci Králové. O jeho letošním ročníku se můžete dočíst více v článku uvnitř českého vydání EX.

Karel Veselý píše o letošním URBAN RAPUBLICu jako o setkání pohrobků slavných kapel. Přesto si myslí, že by neměl ujít vaší pozornosti. Tedy pokud nemáte nic proti hip hopu.

Do českého ART MENU se vešly tentokrát jen dvě výstavy – Manfred Pernice v Českých Budějovicích a Dalibor Chatrný v Lounech. Autor MENU Michal Koleček však v rubrice ART doporučuje také výstavu Otakara Kubína v Litoměřicích.

Martina Jelínková zabloudila při píseckých slavnostech do místního RW CAFE a ocenila nejen příjemný interiér, ale i to, že se zde dá dobře najíst i napít.

Losangelská skáčková kapela FISHBONE by se mohla vytahovat, že jí kdysi předskakovali třeba No Doubt nebo Red Hot Chilli Peppers, ale podle Petra Viziny si tak hloupou sebechválu tak dobrá hudba nezaslouží – viz. článek. Fishbone každopádně zahrají ve čtvrtek v brněnské Flédě – moravská událost týdne.

V recenzi na inscenaci Brechtovy Matky Kuráže pochybuje Martin Bernátek nakolik dokáže právě nové nastudování v brněnském Národním divadle vzbudit divákovu kritickou pozornost k zobrazovanému příběhu, a tím i k současnosti, a probudit k zamyšlení zejména podřimující abonenty Mahenovy činohry.

Moravské art menu Martina Mikoláška: Milan Bočkay, Josef Bolf a Václav Krůček – vše v Ostravě.

Ostravská hospoda U Křížánka vybízí k posezení a stala se oblíbenou nejen pro herce místních divadel, kteří po představení potřebují spláchnout prach z prken, co znamenají svět. Občas sem zajde i Jiří Sedláček.