Ex č. 24

Čtyřiadvacáté číslo samostatné přílohy Ex ve třech mutacích: pražské, české a moravské.

Foto
Foto
Foto


Čtyřiadvacáté číslo samostatné přílohy EX ve třech mutacích: české, moravské a pražské.

Událostí týdne v Praze je mezinárodní přehlídka současného výtvarného a vizuálního umění TINA B. Více se o ní rozepíše Milan Mikuláštík ve svém MENU

DO EXu se na čas opět vrátil Tomáš Badýnský coby autor REFLEKTORU. Tento díl je o smutném osudu veverek v animovaném filmu.

V rubrice NA TAHU uvádíme opět básníka a spisovatele Pavla Řezníčka, který popsal Plzeňský restaurant U Zeleného stromu.

Ondřej Bezr se věnuje v jednom článku zajímavostem prvního týdne festivalu UNITED ISLANDS OF PRAGUE. Samostatný článek pak věnuje skupině MEDESKI MARTIN & WOOD, která vystoupí právě na zmíněném festivalu.

DJ DANNY HOLMES vystoupí během Muzejní noci v Českém muzeu výtvarných umění. Čím je tento britský umělec pozoruhodný vám ozřejmí Tadeás Haager.

Vladimír Hulec zase představí pozoruhodnou ruskou divadelní společnost DIVADLO U MOSTU Z PERMU, které přijíždí do Čech na turné.

Ve svém MENU se Milan Mikuláštík zabývá vedle již v úvodu zmíněné Tiny b též výstavou Aloise Stratila a skupiny Pode Bal.

Putování po přehradách Andreje Halady vystřídal letní seriál o adrenalinových sportech. Redaktor deníku Sport Ondřej Kasík začíná článkem o cyklistické disciplíně BMX.

Událostí týdne v mimopražské, české mutaci EXu je vystoupení občasně koncertujícího i nahrávajícího seskupení LITTLE AXE, které tvoří basista z legendárních Living Colour Doug Wimbish společně s Keithem LeBlancem a Skipem McDonaledem. Více o nich poví v samostatném portrétu Ondřej Bezr.

Vladimír Hulec představí mystické Divadlo U mostu z ruského Permu, ketré je momentálně v Čechách na turné.

Radka Pavlíková ve svém ART menu doporučuje výstavu Od země přes kopec do nebe na zámku v Klenové, expozici Eriky Bornové a Tomáše Císřovského v Galerii umění Karlovy Vary a výstavu diplomových prací studentů fakulty užitého umění a designu University J.E. Purkyně, která je k vidění v ústecké Galerii Emila Filly.

Dramatický umělec Ladislav Čumba byl NA TAHU v hradecké restauraci Na hradě.

Událostí týdne na Moravě je MEZINÁRODNÍ BIENÁLE GRAFICKÉHO DESIGNU v brněnské Moravské galerii.

Dina Šnejdarová objasní, proč byste si neměli nechat ujít mimořádný koncert JANÁČKOVY FILHARMONIE A OCNM, který přijede dirigovat slavný, v Americe žijící skladatel, flétnista a dirigent PETR KOTÍK. Ten zde uvede mimo jiné v evropské premiéře (!) díla dvou významných soudobých skladatelů (Somei Satoh a Alvin Singleton), kteří se tohoto koncertu též osobně zúčastní.

Pavla Bergmanová nabízí recenzi inscenace TŘI SESTRY, kterou nedávno uvedlo ostravské Divadlo Petra Bezruče.

ART MENU tentokrát sestavil historik umění Jan Dočekal. Vybral si výstavy MIXTUM COMPOSITUM v Třebíči, expozici PAVLA SUKDOLÁKA v Křižovické galerii Z Ruky a výstavu o vlivu slavného vídeňského architekta a designéra JOSEFA HOFFMANNA na italského designéra CARLA SCARPU v Brtnici u Jihlavy.

Petr Bilík byl NA TAHU v Chatě Ovčárna na Hostýně, mýty opředeném kopci s bazilikou.