Ex č. 20

Dvacáté číslo samostatné přílohy Ex ve třech mutacích: pražské, české a moravské.

Foto
Foto
Foto


Dvacáté číslo samostatné přílohy EX ve třech mutacích: české, moravské a pražské.

Událostí týdne v Praze je mezinárodní festival performerů, tanečníků, výtvarných a vizuálních umělců, divadelníků... zkrátka festival 4+4+4 DNY V POHYBU. Více prozradí redaktor Divadelních novin Vladimír Hulec na divadelních stránkách EXU.
Petr Vizina napoví, proč byste měli zajít na METROPOLITNÍ FESTIVAL: vystoupí tam třeba PSH, Hypnotix, kNot Photogenic, 100 C a další. Ale hlavní prý bude ten kluk v tričku se Šmoulama, co má na krku ručník, v puse zubní kartáček a v ruce odpadkový koš, který šel ráno vysypat.
Dina Šnejdarová poskytne zasvěcený komentář o druhém, tedy právě aktuálním, týdnu PRAŽSKÉHO JARA. Píše o koncertech k Roku slovenské kultury, o obnovené premiéře unikátního operního představení z konce šedesátých let, o výjimečných koncertech hudebních děl, která se u nás běžně nehrají, o tuzemských i zahraničních hvězdách, o nichž se hodně mluví, ale i zajímavých koncertech, o kterých se zase tolik neví...
Kateřina Rathouská píše o uvedení zbrusu nové hry současného britského dramatika MARTINA CRIMPA na jevišti Národního divadla. Jedná se sice „pouze“ o inscenované scénické čtení, ale stejně je můžeme počítat mezi MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI.
VÝTVARNÉ MENU Milana Mikuláštíka sestává z „vánoční“ výstavy pedagoga pražské AVU Jiřího Kovandy (1953), cestopisně-sociálně-dokumentační videoinstalace Jespera Alvaera a mezinárodní výstavy Métissages, na níž je zastoupena například vítězka loňského benátského bienále Annette Messager.

NA TAHU byl tentokrát Luděk Staněk. Objevil kousek za Prahou řecký restaurant, který si prý nezadá s nejlepšími řeckými restauranty kdekoli na světě. Řecko nevyjímaje.
Andrej Halada doputoval k přehradě Želivka, z níž pijí Pražáci.
A o Pražáky se už zase otřel Alois Nebel.
Jedenatřicátý ročník JANÁČKOVA MÁJE se pochopitelně nevyhýbá mozartovskému výročí, nicméně program tohoto ostravského festivalu je i letos pestrý. V moravském EXU jej představuje Dina Šnejdarová.
Rychlíkovo zpracování Gogolova REVIZORA, uváděné v brněnské Huse na provázku, je podle Jakuba Vítka jednou z těch inscenací, u nichž, odvážíte-li se klást nějaké otázky, dostanete jen primitivní odpovědi.
Martin Mikolášek píše v MORAVSKÉM ART MENU o těchto výstavách: Ječitošilajaktopuči II v Opavě, Jiří Kuděla v Hlučíně, Rudolf Fila a Dorota Filová v Moravské Ostravě.
Restaurace KRAVÍ HORA se nachází v budově krytého bazénu, která byla oceněna Grand Prix Obce architektů za rok 2005. I proto jí navštívil fotograf Tomáš Tichý.
Na komiksovém zpracování Erbenovy KYTICE se podílelo deset tvůrců mladších třiceti let. Její uvedení na trh jistě není jen českou událostí týdne.
Letošní ročník FREEMUSIC TOUR je ve znamení španělek a účastní se jí zajímavé lo-fi projekty: Atlantic Cable & The Sleepy Brothers, Selfbrush a bývalý člen kapely Naguei Manou Martin „Tuli“ Patras. Více v článku Bedřicha Šamani.
ČESKÉ ART MENU Martina Dostála: Alva Hajn v Pardubicích, Erika Bornová a Tomáš Císařovský v Karlových Varech a výstava Kvalitní řešení v Hradci Králové.
Jan Potůček navštívil při pobytu na třeboňském Anifestu vyhlášené místní rybí restaurace ŠUPINU a ŠUPINKU.