Ex č. 15

Patnácté číslo samostatné přílohy Ex ve třech mutacích: pražské, české a moravské.

Foto
Foto
Foto


Patnácté číslo samostatné přílohy EX ve třech mutacích: české, moravské a pražské.

V brněnské Vaňkovce otevřeli WANNIECK GALLERY. Na ploše 3 000 m2 jsou zde k vidění obrazy ze soukromé sbírky Richarda Adama – vesměs díla od předních tuzemských výtvarníků mladé a střední generace. Moravská událost týdne.
Máte-li pocit, že se dnes o českém hip hopu píše a mluví víc, než toho český hip hop dokáže říct, a chybí-li vám u nás skutečně kreativní DJ, zajděte si 15. dubna do Flédy na křest alba CUTalogue brněnského DJ OPII. Více v článku Ondřeje Formánka.
Akce Jazz do regionů se v tomto týdnu dostává i na Moravu. O MIRIAM BAYLE BANDU píše Petra Konrádová.
Obsahem moravského ART MENU Martina Mikoláška jsou tři ostravské výstavy: Milan Houser ve Výstavní síni Sokolovská 26, ateliér kresby doc. E. Halberšáta v Galerii Student a Karel Jerie v Galerii Dole.
V restauraci PUSZTA si můžete pochutnat na maďarských specialitách, a pokud si stejně jako Luděk Šikola myslíte, že Starobrno je tím druhem piva, které by se mělo zakázat zákonem, dejte si k nim raději víno.
Českou událostí týdne je výstava šesti sochařů nastupující generace, která se pod názvem NON/KONFIGURACE koná v Galerii hlavního města Plzně.
Anglická ska parta THE BIG pochází ze Southendu stejně jako zpěvák „domácích“ THE CHANCERS. Není to jediný důvod, proč spolu tyto dvě kapely vyrážejí na turné po ČR. Petr Metelka ví víc.
OHMEGA WATTS je nový objev americké alternativní hiphopové scény. Už jen fakt, že vydává na labelu Ubiquity je zárukou určité kvality. Více se o něm a také o United Grooves 2006 Tour, jehož je hlavní hvězdou, dozvíte v článku Karla Veselého.
České ART MENU Marcela Fišera: Non/Konfigurace (Plzeň), Anna Macková (Hradec Králové) a Jindřich Boška (Jihlava).
Jan Potůček byl na výletě v Plzni a snad jen kvůli EXu se tam zdržel NA TAHU v restauraci Jadran Méditerranée, zvané MALÝ JADRAN. Docela se mu tam líbilo…
V Praze je jasnou událostí týdne festival Vibrations: básníci beatboxu Bauchklang! Vinyloví virtuosové Scratch Perverts! A houf hvězdných DJs!
Karel Veselý píše o nejočekávanějším koncertu z celého festivalu STIMUL: Christian Fennesz a Philip Jeck budou ohýbat a škrábat desky, krotit kytaru a laptop v Divadle Archa.
Stejný Karel Veselý se ještě pustí do krátké přednášky o skupině legendárních rapperů De La Soul, která vystoupí v Lucerna Music Baru
The Chancers a The Big se zastaví i v Praze. V klubu 007. Více o tom poví Petr Metelka.
Martin Schwarzauge si posvítí na dvě naprosto odlišné inscenace v A Studiu Rubín a najde mezi nimi nečekané souvislosti.
Nečekané nachází i Milan Tesař v pivnici U Rudolfina. Japonské bankéře, japonské webové stránky, staroměstské malíře, dech mrtvé milenky a Ronaldinha mezi českými výčepáky.
Výtvarné menu sestavil a nabízí Krištof Kintera: umění nalezl v klášteře i opuštěné karlínské fabrice.
Andrej Halada ukáže jednu z nejhezčích českých přehrad: Pařížov.