8. říjen 2001

Dneska bude můj zápisek trochu smutnější. Nedávno jsem někde na netu zahlédl něčí povzdech: "To je svět! Němci kšeftujou, židi válčej, Rusové maj svobodu a Amíci totáč." A opravdu.
Není to tak dávno, co na základě velice pochybného výkladu práva FBI zatkla ruského programátora jenom za to, že dělal svou práci (tedy nikoli za pirátství na volém softwarovém moři, jak to snaživě tlumočila většina našich médií). A teď se v USA chystá zákon, který by de facto zakazoval šifrovanou komunikaci a přikazoval každému sw producentovi do svých programů dávat zadní dvířka. Ta by měla sloužit FBI ke kontrole toho, co má kdokoli na svém počítači, ale nikdo soudný nepochybuje o tom, že by to byl především ráj pro zločince. Jestli to bude pokračovat dál, dovedu si klidně představit, jak se programátoři a vývojové firmy stěhují někam jinam, kde budou mít větší svobodu - třeba zrovna do Ruska. To by se následkem takového exodu patrně ekonomicky velmi pozvedlo, zatímco USA by šly do kolen.
Ještě před třemi lety by mě něco takového vůbec nenapadlo - a před takovými dvaceti by to byla představa daleko za hranicí science-fiction. Tady je aspoň vidět, jak se nám ten svět dynamicky mění pod rukama.