Agent ve vlastní zemi

Agent ve vlastní zemi

Agent ve vlastní zemi

Už léta mě náhody zavádějí do míst, kde zrovna není turistická sezóna. Jeruzalém během druhé intifády. Kapské Město za mrazivých nocí. Města v takovém bezčasí mě baví. Člověk v nich vidí víc než jindy. A často i víc, než by chtěl.


Za zatím největší extravaganci ale považuji Karlovy Vary v předjaří. Lázeňská sezóna začíná až na konci dubna, hostů tu minulý týden bylo jen pár. Nestihly ještě schovat divnou identitu města do obvyklého mišmaše kamer, Japonců a konviček, z nichž i ten skvělý Vřídelní pramen chutná jako voda ze zrezavělých trubek. Víc bylo vidět na nápisy, které už nejsou v jiném jazyce než v azbuce, víc bylo slyšet, že se v obchodech automaticky mluví jenom rusky.
Francouzský architekt Le Corbusier říkal, že Vary vypadají jako slet dortů. To není špatná metafora, i když je to spíš shluk dortů Malakov. S cenami, za které by se nemusel stydět ani Arbat.
A lidé se tu, jak se na správně melancholickou slovanskou duši sluší, neusmívají. „Co vy tady děláte? S českou občankou?“ zeptala se mě nevěřícně a přátelsky recepční malého hotelu, kde jsem se ubytovala. S konečnou platností se ze mě stal cizí agent ve vlastní zemi.
Znám totiž Vary hlavně české, potažmo mezinárodní, když z říčky Teplá ční billboardy na festivalové filmy. Koupila jsem proto staromódně dvacet pohledů i se známkami a poslala je poštou kolegům, kteří každý červenec na filmový festival do Varů jezdí.
První odpověděl kreslíř Marek Douša. Prý už se těší. Taky se těším.



Veronika Bednářová (SAMA MEZI MUŽI): AGENT VE VLASTNÍ ZEMI - aktuálně v Reflexu č. 15/2008