Trochu drahý olej

Trochu drahý olej

Trochu drahý olej

Nechcete si koupit litr lněného oleje za čtyři tisíce korun? Že by to nikdo neudělal? Že je to nesmyslné, když se litr takového oleje dá koupit za pár stovek či levněji? Ano i ne. V Litomyšli skutečně firma Přírodní lékárna takový olej prodává. Za „pouhých“ 625 korun si můžete na Internetu objednat slušivou lahvičku se sto kapslemi po 1250 miligramech lněného oleje. Lidé tenhle olej skutečně kupují. Jak je to možné?


Zákazníci prostě nekupují jen výrobek či výpěstek, ale i „omáčku“ kolem něj. Nehodnotí „objektivní“ cenu, to ani nejde, ale užitek, který od výrobku očekávají. Na ten má vliv i značka a to, jaké účinky výrobku přisuzují. Pro zákazníky Přírodní lékárny je zřejmě lněný olej mimořádně užitečný. Na stránkách jejího elektronického obchodu je totiž uvedeno, že tento výrobek je prospěšný pro kůži, srdce, cévy, žlučník a střeva, podporuje imunitu, a navíc ho lze použít v případech ztráty paměti a stařecké demence. A zákazníci tomu věří.
Kdyby tomu tak nebylo, koupili by si lněný olej třeba v internetovém obchodě se zdravou výživou, kde se dá sehnat čtvrt litru za 195 korun. Jenže podle reklamy se tenhle olej vyjímá hlavně v salátech a teplých jídlech a až pak funguje jako prevence různých chorob. To se s nabídkou přírodní lékárny nedá srovnat. Konkurovat nemůže ani ještě levnější lněný olej používaný výtvarníky. Za čtyři stovky totiž koupíte litr tekutiny, která se ale podle výrobce hodí především k míchání barev a posílení jejich sytosti. O zdravotním účinku ani slovo.
Navíc zákazníci věří raději značce či obchodu s názvem lékárna než jinému typu prodeje stejného zboží. Ekonomové zjistili, že v zemích, kde se léky kupují na volném trhu, je cena naprosto stejných léků pro zvířata mnohem nižší než pro lidi. Málokdo totiž chce na sobě vyzkoušet lék označený „pro dobytek“. Stejně tak nechce pít konzument oleje tekutinu z malířské plechovky a ani neuvěří v léčivé účinky rajčatového salátu zalitého lněným olejem na vaření. Přitom i tenhle olej se hodí pro osoby s demencí - ačkoliv ty zřejmě dávají zřejmě přednost oleji z přírodní lékárny.



PROČ A JAK MARKA HUDEMY: TROCHU DRAHÝ OLEJ - aktuálně v Reflexu č. 10/2008