Sport a prostitutky

Sport a prostitutky

Sport a prostitutky

Legalizujte prostitutky, pasáky a veřejné domy. Asi tak lze shrnout návrh zákona, jejž představilo minulý týden hlavní město Praha. No dobře, schválit zákonem prostituci, na tom není nic divného, vždyť už je více méně legální. Ale povolit pasáky, vyžírky, kteří odírají nebohá děvčata?


Kupodivu, někteří ekonomové souhlasí. Tvrdí, že pasák či majitel veřejného domu má v organizaci prostituce v podstatě pozitivní roli. Zejména pokud jde o prostitutky.
Podle výzkumů ekonoma Stevena Levitta a sociologa Alladiho Venkateshe v americkém Chicagu dostávají prostitutky, jež mají pasáka, více peněz a pracují méně hodin než jejich samostatně podnikající kolegyně. Pasáci se snaží sehnat pro sebe „dobré“ prostitutky, a proto jim zajišťují „slušný“ plat.
Jak je to možné? Ne že by si prostitutky nedokázaly sjednat styk se zákazníkem samy, ale pasáci to zřejmě umějí lépe. Jsou to v podstatě specialisté na zařízení transakce za co největší obnos. Zajišťují prostitutce místo, shánějí klienty, znají ceny, a hlavně v některých případech zajišťují ochranu před policejní šikanou. Vztah pasáka a prostitutky se tak trochu podobá třeba vztahu sportovce a jeho agenta – Petr Čech by si asi také své smlouvy s kluby a sponzory mohl dojednávat sám, ale zřejmě by tolik nevydělal. Takže pasáky má smysl, stejně jako sportovní agenty, legalizovat.
Ovšem pokud bychom zůstali u sportovní paralely, existují tu i odlišnosti, které by bylo vhodné zachovat. Například reklama na prostituci, alespoň ta pouliční, je zatím na rozdíl od propagace sportovců alespoň formálně omezena. Je to celkem rozumné. Nutí totiž prostitutky postávat hlavně na všeobecně známých místech, jako na Rozvadově či na pražském Václavském náměstí. Jinak by je totiž zákazníci nenašli.
Z téhož důvodu jsou také prostitutky často výrazně oblečeny. Jejich klienti pak zároveň neotravují slušné občany. Tedy pokud se zrovna nevypravíte na Václavské náměstí v krátké minisukni a vysokých kozačkách jako zpěvačka Heidi Janků. Není divu, že pak prý byla při natáčení svého videoklipu několikrát dotázána procházejícími pány, za kolik a jak že jim to vlastně udělá.



Studie Levitta a Venkateshe o prostituci v Chicagu je zde. Podobnou studii v Čechách se mi nepodařilo dohledat.
Určitou představu o prostituci v Čechách dává tisková zpráva Českého statistického úřadu. Bohužel, poslední data jsou z roku 2005.
Prostitucí, jejími příčinami a sňatkovým trhem se zabývala například Lena Edlund z Columbia University. Její stránky jsou zde.



PROČ A JAK MARKA HUDEMY: SPORT A PROSTITUTKY - aktuálně v Reflexu č. 6/2008