Býti domovcem

Býti domovcem

Býti domovcem

Tak nevím, jestli babyboxy stačí. Jestli by nemělo být takové právo anonymně odevzdat novorozence na každé vrátnici radnice a nemocnice. Připojit chvíli narození, kdyby si nalezenec v budoucnu chtěl udělat horoskop – a nazdar. Nejde mi jen o děti, ale co chudáci bezdomovci musejí nacházet v našich odpadcích! Případ Mirka je alarmující. Není divu, že poté, co mu pražský magistrát nabídl práci a bivak, skončil v blázinci.



Vážené čtenářky a čtenáři,
v záhlaví tohoto textu naleznete označení "Aktuálně v RX". Pod tímto názvem Vám budeme pravidelně nabízet malou ochutnávku z tištěného Reflexu, který je právě v prodeji. Snažili jsme se vybrat rubriky, jež se svým stylem a rozsahem hodí mezi ostatní online sloupky. Ve fejetonovém Stoptimu se budou střídat autoři Milan Tesař a Fefík, Proč a jak vysvětlí Marek Hudema a Veronika Bednářová bude Sama mezi muži. Přeji příjemné čtení.

Lenka Krbcová, online editorka




Ještě ho ani nevyléčili – a už dluží. Za pobyt v nemocnici, jistě mu dají nějaké léky, to máme za recept, za antideresíva – ta pěkně zdražila ...
Pak půjde do azylového domu, ten taky asi nebude zadarmo ...
Zkrátka Mirek ještě ani nezačal pracovat a už dluží.
Celá armáda už se těší na jeho výplatu. Nejdřív odečteme daně z příjmu, zdravotní a sociální pojištění. Kdyby Mirek asi do devadesáti pracoval, možná by mu dali i důchod! Pak tedy zaplatí nemocnici, léky, azyl, všechny ty výběrčí a vymahače, tuhle bandu lupičů ukončí úředník, který mu pošle účtenku za odvoz odpadu.
K popelnicím se po práci ostatně Mirek musí vrátit, jinak by zemřel hlady. Problém je, že na jejich výběr bude mít méně času a v této branži je dneska velká konkurence. Pak se může odebrat na svoji novou adresu. Mít adresu totiž znamená také mít složenky, obsílky, vymahače a exekutory a čtyři holé zdi. Ze všeho nejdřív by si ale musel koupit budíka, protože pracující nemohou spát, jak chtějí, ale jak je strany a vláda potřebují.
Jim samozřejmě nejde o záchranu člověka, ale o další dušičku, kterou je možné oškubávat.
Byl by opravdu blázen, kdyby ten fl ek údržbáře bral!
Být domovcem je totiž setsakramentská fuška.
Až půjdou příště Mirek, Hynek, Vilém a Jarmila vybírat popelnice a najdou Vendelína – rychle zabouchnou víko a utečou.
Nejspíš tím sobě pomůžou.
A možná i Vendelínovi.


Autor je šéfredaktorem časopisu Sorry

STOPTIME FEFÍKA: BÝTI DOMOVCEM- aktuálně v Reflexu č. 4/2008