Vánoce jsou potěšením pro všechny naše smysly. Hudba, ohýnky svíček a prskavek, spousta dobrot, ale především vůně prostupující vše. K vůni jehličí patří neodmyslitelně koření - připomínka dalekých krajů -, jež už kdysi dávno přinesli mudrci jako vzácný dar i do Betléma.
- 1. Vanilku, rostlinu, jejíž kvítky kvetou jediné odpoledne, pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Aromatizovali s ní už tehdy čokoládu a tabák, ale používali ji i jako afrodisiakum. Vanilkové lusky jsou ve skutečnosti plodem
- a) bambusu
- b) orchideje
- c) kaktusu
- 2. Latinské označení skořice je "canella", což znamená trubka. Název je vyjádřením jejího tvaru. Jde tedy o
- a) stonek
- b) kůru
- c) kalich květu
- 3. Hřebíček představují poupata květů, která se mají krátce před rozkvětem sklízet a sušit. Obsahují vysoké procento hřebíčkové silice, jež se v lékařství používá jako
- a) antiseptikum
- b) antikoncepce
- c) prostředek proti padání vlasů
- 4. Toto koření se odborně jmenuje Pimenta officinalis, anglicky "allspice", francouzsky "toute épice", tj. všekoření, nebo lépe všehochuť, protože prý v sobě spojuje chuť a vůni pepře, hřebíčku, skořice a muškátového ořechu. Přišlo k nám z Nového světa a podle země původu se mu také říká "jamajský pepř". Jde o
- a) bílý pepř
- b) tymián
- c) nové koření
- 5. Badyán, nazývaný také hvězdicový anýz, je plodem jednoho druhu
- a) magnólie
- b) hrušně
- c) ořešáku
- 6. Koriandr - malé žlutohnědé kuličky - je nejstarším známým kořením lidstva, zmínka o něm je i ve Starém zákoně. Jeho semena obalená cukrem byla oblíbenou pochoutkou známou jako
- a) svatojánský chléb
- b) cicvárkové semínko
- c) sezamové semínko
- 7. První jaderná elektrárna na světě byla dána do provozu:
- a) ano
- b) ne
- 8. Zázvor používá sladká i slaná kuchyně, v některých zemích holdují i zázvorovému čaji, pivu, limonádám, dokonce je užíván při výrobě likérů a voňavek. Která část rostliny se používá?
- a) plody
- b) pyl
- c) oddenky
- 9. Domovem vysoce aromatického kari je Austrálie
- a) ano
- b) ne
Hodnocení (0-30 % správných odpovědí)
O kuchyni se zřejmě vůbec nezajímáte.
Hodnocení (30-70 % správných odpovědí)
Je vidět, že k jídku nemáte akademický přístup.Hodnocení (70-100 % správných odpovědí)
Asi často vaříte, ale ne s povinností, nýbrž s radostí, kvalifikovaně a dobře.