Víte, co je cicvárkové semínko?

Vánoce jsou potěšením pro všechny naše smysly. Hudba, ohýnky svíček a prskavek, spousta dobrot, ale především vůně prostupující vše. K vůni jehličí patří neodmyslitelně koření - připomínka dalekých krajů -, jež už kdysi dávno přinesli mudrci jako vzácný dar i do Betléma.


1. Vanilku, rostlinu, jejíž kvítky kvetou jediné odpoledne, pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Aromatizovali s ní už tehdy čokoládu a tabák, ale používali ji i jako afrodisiakum. Vanilkové lusky jsou ve skutečnosti plodem


a) bambusu
b) orchideje
c) kaktusu


2. Latinské označení skořice je "canella", což znamená trubka. Název je vyjádřením jejího tvaru. Jde tedy o


a) stonek
b) kůru
c) kalich květu


3. Hřebíček představují poupata květů, která se mají krátce před rozkvětem sklízet a sušit. Obsahují vysoké procento hřebíčkové silice, jež se v lékařství používá jako


a) antiseptikum
b) antikoncepce
c) prostředek proti padání vlasů


4. Toto koření se odborně jmenuje Pimenta officinalis, anglicky "allspice", francouzsky "toute épice", tj. všekoření, nebo lépe všehochuť, protože prý v sobě spojuje chuť a vůni pepře, hřebíčku, skořice a muškátového ořechu. Přišlo k nám z Nového světa a podle země původu se mu také říká "jamajský pepř". Jde o


a) bílý pepř
b) tymián
c) nové koření



5. Badyán, nazývaný také hvězdicový anýz, je plodem jednoho druhu


a) magnólie
b) hrušně
c) ořešáku



6. Koriandr - malé žlutohnědé kuličky - je nejstarším známým kořením lidstva, zmínka o něm je i ve Starém zákoně. Jeho semena obalená cukrem byla oblíbenou pochoutkou známou jako


a) svatojánský chléb
b) cicvárkové semínko
c) sezamové semínko


7. První jaderná elektrárna na světě byla dána do provozu:


a) ano
b) ne


8. Zázvor používá sladká i slaná kuchyně, v některých zemích holdují i zázvorovému čaji, pivu, limonádám, dokonce je užíván při výrobě likérů a voňavek. Která část rostliny se používá?


a) plody
b) pyl
c) oddenky


9. Domovem vysoce aromatického kari je Austrálie


a) ano
b) ne









Hodnocení (0-30 % správných odpovědí)


O kuchyni se zřejmě vůbec nezajímáte.




Hodnocení (30-70 % správných odpovědí)



Je vidět, že k jídku nemáte akademický přístup.




Hodnocení (70-100 % správných odpovědí)


Asi často vaříte, ale ne s povinností, nýbrž s radostí, kvalifikovaně a dobře.