... a se mnou přijde zákon

Těžko u nás najdete někoho, kdo větu z titulku nikdy neslyšel. Desítky výroků a úryvků z českých filmových komedií dávno přešly do obecné řeči. Vyzkoušejte si, zda je dokážete spojit nejen se správným filmem - jeho titul budiž první částí každé odpovědi -, ale i s fakty, jež byste si sama o sobě nikdy nezapamatovali.


1. Liguére, liguére! vykřikuje v hospodě zhrzený gardista poté, co na něj při slavnostním dekorování zapomněli s medailí. Znáte představitele titulní role a herečku, která vytvořila jeho manželku? Tahle notorická představitelka paniček z vyšších kruhů zde totiž skvěle zahrála ženu živnostníka. Vybíráte z možností:



a) Falešná kočička, Vlasta Burian, Adina Mandlová
b) C. a k. polní maršálek, Jaroslav Marvan, Zdenka Baldová
c) Anton Špelec, ostrostřelec, Vlasta Burian, Růžena Šlemrová
d) Pobočník Jeho Výsosti, Jára Kohout, Růžena Šlemrová



2. Jaké je filmové jméno divy, jejíž půvaby Jindřich Plachta v roli úředníčka obdivoval slovy krasavice inteligentní?


a) To neznáte Hadimršku, Mici Angora
b) Nezlobte dědečka, Elén Hadrbolcová
c) Tři vejce do skla, Nanynka Kulichova
d) U pokladny stál, Mici Angora


3. Co se chce vode mě? Chce se ze mě trhat kusy?... Takovej život mně může bejt ukradenej, stěžuje si na život židovský obchodník a fanda Slavie. Kdo jej hrál?


a) Načeradec, král kibiců, Jindřich Plachta
b) Muži v ofsajdu, Hugo Haas
c) Ať žije nebožtík, Vlasta Burian
d) Ducháček to zařídí, Václav Trégl


4. Zavřete oči, odcházím, říká největší světák českého filmu v podání Oldřicha Nového. Jak se jmenuje bar, v němž se v něj úředník cestovní kanceláře Alois Novák proměňuje?


a) Kristián, bar Kochba
b) Kristián, Orient bar
c) Dívka v modrém, bar Luna
d) Přítelkyně pana ministra, Grill bar


5. - Jaký je skóre? - Prohrávám pět nula v poločase.... - Utíkej domů, bude rozdílení cen. Jak se nezdárný student, jehož stvořily zkušenosti a fantazie kantora a spisovatele Jaroslava Žáka, jmenuje?


a) Jarčin profesor, Mazánek
b) Před maturitou, Vaněk
c) Škola, základ života, Peterka
d) Cesta do hlubin študákovy duše, Kulík



6. Paní radová peskuje manželovu dietní laxnost během ozdravného pobytu slovy: Dyndero, on loudí a posléze: Jen vytáhnu paty, už si kope hrob. Víte, kdo byl autorem literární předlohy?


a) Hostinec U kamenného stolu, Karel Poláček
b) Rodinné trampoty oficiála Tříšky, Ignát Herrmann
c) Prosím, pane profesore, Jaroslav Žák
d) Mravnost nade vše, Karel Čapek



7. Z jedné průměrné těsně poúnorové komedie vyčnívají jako klenot slova: Organizátoři Evropy jsou pryč a vlaky jezdí přesně. Hlavní hrdina v podání Jaroslava Marvana strávil celý život na kolejích. Jaké je jeho povolání a jméno?



a) Anděl na horách, revizor Anděl
b) Dovolená s Andělem, revizor Anděl
c) Železný dědek, strojvůdce Matys
d) Přednosta stanice, přednosta stanice Kohout



8. Milosti, nenechte prchlivost cloumat svým majestátem. Znáte jméno slavného vědce, jenž působil na dvoře císaře Rudolfa II. a ve filmu se objevuje?


a) Císařův pekař, Tycho Brahe
b) Jan Hus, Johannes Kepler
c) Jan Žižka, Mikuláš Koperník
d) Proti všem, Galileo Galilei


9. Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství. Kdo byl autorem literární předlohy a jaká je značka ve filmu hojně konzumované whisky?


a) "Pane, vy jste vdova!", Miloš Macourek, Johnnie Walker
b) Kdyby tisíc klarinetů, Bohumil Šmída, Super
c) Limonádový Joe, Jiří Brdečka, Trigger whisky
d) Limonádový Joe, Jan Drda, Ballantines




10. Náčelníku, proč nás lidi nemaj´ rádi? Vybavuje se vám svérázná dvojice policistů: starý praktik prvorepublikových parametrů a socialistický rychlokvašený horlivec? Kdo je hrál?


a) Ecce homo Homolka, František Filipovský a Vladimír Menšík
b) Hogo fogo Homolka, Josef Šebánek a Pavel Landovský
c) Černý Petr, Josef Kolb a Jiří Hrzán
d) Svatba jako řemen, Jan Vostrčil a Vladimír Pucholt




11. Ty pitomče starej, poctivej, kradou všichni a ty se na to díváš! péruje manželka poctivce hlídajícího tombolu na velmi nevydařeném plese. Kdo jej pořádal?


a) Hoří, má panenko, hasiči
b) Lásky jedné plavovlásky, ROH
c) Černý Petr, ČSM
d) Ecce homo Homolka, fotbalisté



12. Kartáč, to je démona ženy v domácnosti, žvatlá kurvička jdoucí vyčistit sako kunčaftovi, jehož nemá v úmyslu obšťastnit, ale obrat. Ona i další hrdinové filmu chtějí udělat dojem, a protože na konci šedesátých let nebylo něco takového myslitelné bez alespoň zdání vzdělanosti, film slovní komikou doslova přetéká. Jaké povolání vykonává ústřední mužská trojice?


a) Flirt se slečnou Stříbrnou, nakladatelští redaktoři
b) Světáci, fasádníci
c) Dáma na kolejích, průvodčí tramvaje
d) Vražda ing. Čerta, technici



13. Zavři voči, brouku, a fik, chlubí se svým talentem roztomile šílená vražedkyně pragmatickému lampasákovi, jenž její dovednosti hodlá využít ke královraždě. Mozky se v této velmi zdařilé komedii, na níž se scenáristicky podílel nedávno zesnulý Miloš Macourek, voperovávají do nepravých těl - některá jsou uměle sestavena ze zvířecího masa. Jakého?


a) Zabil jsem Einsteina, pánové, hovězího
b) Zítra vstanu a opařím se čajem, vepřového
c) Což takhle dát si špenát, jehněčího
d) "Pane, vy jste vdova", telecího



14. Každýmu, kdo na týhle židli seděl, jsem říkal: neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš. Děj filmu se neodehrává jen v autoservisu, ale také na zámku Konopiště, kde se koná výstava japonského miniaturisty. Jaké je jeho jméno?


a) Vrchní, prchni!, Akira Kurosawa
b) Na samotě u lesa, Kenzo Ičikawa
c) "Jáchyme, hoď ho do stroje!", Uko Ješita
d) "Marečku, podejte mi pero!", Šočiku



15. Mám zítra stání, odráží manželův večerní sexuální útok velmi emancipovaná a svou kariérou zcela pohlcená právnička. Ale já mám stání dneska, konstatuje suše manžel, který žádné extra vytržení nezažívá ani s milenkou, a tak se nakonec zamiluje do mladé, hezké a temperamentní nové kolegyně. Jaké národnosti je jeho láska?


a) Bony a klid, Češka
b) Jako jed, Maďarka
c) Jako jed, Slovenka
d) Nahota na prodej, Romka



16. Nejúspěšnějším českým filmovým výrokem posledních let je To neřeš, despektem vůči manželovi outsidrovi prosáklý povzdech zklamané ženy. Z úst které současné úspěšné herečky vychází?


a) Knoflíkáři, Eva Holubová
b) Samotáři, Aňa Geislerová
c) Pelíšky, Simona Stašová
d) Návrat idiota, Tatiana Vilhelmová







Hodnocení (0-30 % správných odpovědí)


Nejpravděpodobnější je, že česká filmová komedie není váš šálek čaje. Pakliže ano, nedíváte se na ni proto, abyste se vytahovali tím, co jste si zapamatovali - ti, kdo to dělají, bývají většinou neskonale otravní -, ale abyste se odreagovali, což je nečinnost zcela legitimní.




Hodnocení (30-70 % správných odpovědí)



Dobré. Výsledek svědčí především o vašem vkusu. Máte rádi dobré filmy, a máte-li možnost je zhlédnout, nenecháte si je většinou ujít. Mezi snímky uvedenými v dnešním testu byste těžko hledali ten, který se nedá vidět vícekrát.




Hodnocení (70-100 % správných odpovědí)


Váš výsledek s největší pravděpodobností nepramení jen ze znalosti žánru, majícího u nás takovou tradici. Nezáleží ani tak na počtu opakování, kolikrát jste ten který snímek zhlédli, ale na vaší schopnosti viděné si dobře pamatovat v souvislostech. Co chcete víc?