Osobnost XX - hudba

Osobnost XX - hudba Zdroj: Reflex.cz

Hudba

Odborníci, v tomto případě sami hudebníci, v anketě Reflexu volili ze svého středu nejvýznamnější osobnost české hudby posledních dvou dekád. Koho byste vybrali vy?

Odborníci, v tomto případě sami hudebníci, v anketě Reflexu zvolili vítězem osobnost, jejíž jméno se dozvíte v dalším speciálu našeho časopisu.
Ten vychází v Reflexu č. 35 ve čtvrtek 27. 8. 2009


Jak byste však na zásadní otázku Reflexu v oblasti hudby odpověděli Vy, vážení čtenáři?
KDO je PODLE VÁS nejvýznamnější OSOBNOSTÍ XX české hudby posledních dvou, svobodných desetiletí od pádu komunismu?
A kdo by se PODLE VÁS nedostal ani do první desítky?
Zkuste rozhodnout!



Zde je šestnáct nominací v abecedním pořádku:
(samotné anketní hlasování najdete níže)






JIŘÍ BĚLOHLÁVEK
Šéfdirigent BBC Symphonic Orchestra, jehož prostřednictvím významnou měrou propaguje ve světě českou klasickou hudbu.








IVA BITTOVÁ
Zcela výjimečná hudební osobnost s velkým přesahem, neuvěřitelně svérázná bytost s čertem v těle a talentem od Pánaboha. Taková je na světě jen jedna.







KAREL GOTT
Mimořádný zpěvák, jenž mistrně proplul z jednoho režimu do druhého, aniž by ztratil své příznivce, hlas a charisma. Jeho výjimečnost a profesionalitu uznávají i všichni ti, co jej tzv. nemusí.






HANA HEGEROVÁ
Nestárnoucí zpěvačka, která nikdy nenatočila špatnou desku, stala se domácí hvězdou a podmanila si zahraničí. Posledních dvacet let stále činná a svěží. Dáma první velikosti.







MILAN HLAVSA
Už za svého života byl legendou a silně ovlivnil nejméně dvě generace muzikantů. Jeho předčasným odchodem (2001) jsme přišli o spoustu osobité hudby, již ještě mohl napsat. Naštěstí v písních skupin Plastic People, Garáž, Půlnoc ad. žije měrou dostatečnou. Projekty 90. let (Fiction, Magická noc a Šílenství) prokázal svou nadžánrovost.


ROMAN HOLÝ
Skladatel, který naučil Čechy tleskat na druhou dobu, vytvořil řadu projektů a objevil několik výrazných talentů. Jeho uskupení J.A.R., Sexy Dancers či Monkey Business nejspíš netřeba dlouze opisovat.







MICHAL HORÁČEK
Nepřehlédnutelná postava českého hudebního průmyslu. Důkaz, že kvalitní, česky psaná moderní poezie není v hudbě mrtvá, a naopak do ní patří. V posledních dvaceti letech se svými projekty v oblasti hudby (nejen po boku Petra Hapky) vždy snažil držet vkus české rádiové písně co nejvýše.





ONDŘEJ JEŽEK
Mistr zvuku, jen málo doceňovaný kytarista své skupiny OTK, opora řady začínajících kapel a producent spousty skvělých desek. Jako jeden z členů sdružení Silver Rocket, jež se výrazně hlásí k pracovnímu modelu D.I.Y (do it yourself neboli urob si sám), též dokazuje, že „když se lidi pro něco rozhodnou, lze spoustu věcí udělat i bez velkejch peněz“.



DAVID KOLLER
Hitmaker, prvotřídní muzikant, osobitý zpěvák s velmi nezaměnitelným způsobem frázování a vůdčí osobnost skupiny Lucie, která v Česku v koncertní produkci zavedla světové standardy a vychovala celou generaci profesionálů.





IVAN KRAL
Návrat ztraceného syna v první polovině devadesátých let dýchl na české hudbymilovné publikum světovostí a také profesionalitou. Avšak „doma“ nikdo nikdy není prorokem, a tak sláva, kterou dobyl ve světě coby uznávaný kytarista a skladatel ve skupinách Patti Smith, resp. Iggyho Popa, se v rodné zemi nekonala. Přesto zde jako studiový producent naučil tuzemské muzikanty a zvukové inženýry, že méně je často více, a jím produkované album skupiny Lucie Černý kočky mokrý žáby (navíc s jím napsaným hitem Sen) je dodnes nejlepší českou rockovou nahrávkou posledních dvaceti let.




JAN P. MUCHOW
Věčný experimentátor, vyhledávaný a kolegy uznávaný producent, autor filmové hudby a vůdčí osobnost skupiny Ecstasy of St. Theresa. Nic dalšího netřeba dodávat.







ZUZANA NAVAROVÁ
„Vždycky uměla z hudebních ingrediencí z různých koutů světa udělat něco bytostně svého. Nikdy nebyla nějakým českým kuchařem, který se jen snaží napodobit například mexickou kuchyni. A to je velmi těžké,“ vzpomíná její dlouholetý kolumbijský spoluhráč Iván Gutiérrez. Navarová zemřela předčasně v roce 2004.


JAROMÍR NOHAVICA
Společenský a hudební fenomén, prvotřídní textař, libretista a skladatel písní, jež mají schopnost zlidovět. Ze silné folkové generace let osmdesátých dokázal jako jediný celou dobu zůstat na výsluní a při tom všem zůstal stále stejný. V dnešní době má navíc naprosto ojediněle zvládnutý svůj vlastní marketing.



RADEK PASTRŇÁK
On a jeho kapela Buty budiž důkazem, že to s českým hudebním vkusem nebylo posledních dvacet let tak úplně na štíru. Chytlavé, ale osobité a vkusné melodie, nápadité humorné texty, nenapodobitelná interpretace. Buty si vysloužili masovou oblibu písněmi ke Svěrákovu road-movie Jízda z roku 1994 (Pastrňák v něm účinkoval i herecky) a dokázali si ji udržet dlouhou dobu.


MICHAL PAVLÍČEK
Excelentní kytarista a skladatel písní, filmové hudby i muzikálů, který na rozdíl od jiných dokázal po celou dobu neklesnout pod svoji kvalitativní laťku i získat velké renomé v zahraničí.







DAVID URBAN
Promotér, který pod hlavičkou D_Smack_U pořádáním alternativních koncertů ceněných zahraničních i tuzemských interpretů vylepšuje vkus tohoto národa – často za cenu finančních ztrát. Nutno podotknout, že v tomto svém úsilí není jediný, avšak právě Urbanovy pořadatelské aktivity byly a jsou v posledním dvacetiletí na poli klubové i festivalové scény nejvýraznější.


Tyto nominace do ankety o hudební OSOBNOST XX vzešly s odpovědí Reflexem dotázaných šedesáti českých hudebníků. Hlasujte níže.