Osobnost XX - architektura

Osobnost XX - architektura Zdroj: Reflex.cz

Architektura

Odborníci v anketě Reflexu zvolili vítězem architekta Josefa Pleskota, autora stezky Jelením příkopem a průchodu valu Prašného mostu v areálu Pražského hradu.

Odborníci v anketě Reflexu zvolili vítězem architekta Josefa Pleskota, autora např. přírodní stezky Jelením příkopem a průchodu valu Prašného mostu v areálu Pražského hradu, potom budovy radnice v Benešově či naposledy areálu ČSOB v Praze-Radlicích.

Ankety o nejvýznamnějšího českého architekta a nejlepší stavbu na území České republiky za posledních dvacet let se zúčastnilo sedmdesát architektů, ale také teoretiků architektury, pedagogů nebo historiků umění. Architekti ovšem byli v naprosté převaze, protože se jedná především o reflexi oboru z řad těch, kteří ho opravdu formují.
Zajímalo nás tedy, jak se vyrovnají s otázkou, která jim ukládala zvolit ze svého středu klíčovou osobnost. Není to jednoduché: musí se potlačit ego, odpoutat se od něj a uvažovat z hlediska vyššího principu.

Jak a proč zvolili odborníci nejvýznamnější osobností české architektury právě Josefa Pleskota a kdo další se umístil v první desítce, zjistíte ve speciální příloze OSOBNOST XX – ARCHITEKTURA, která vyšla v Reflexu č. 28 ve čtvrtek 9. 7. 2009.





Zde zkuste, vážení čtenáři, z jimi nominovaných vybrat tu dle svého vlastního gusta vy, chcete-li:
(nejprve nominace, hlasování čtenářů níže)





Budova ČSOB v Praze-Radlicích (Josef Pleskot)









Centrum současného umění DOX v Praze-Holešovicích (Ivan Kroupa)






Krystal - rodinný dům v Černošicích (Ján Studený)







Galerie Benedikta Rejta v Lounech (Emil Přikryl)






Nová Poštovna na Sněžce (Martin Rajniš, Patrik Hoffmann)








Tančící dům v Praze /Ginger & Fred/ (Vlado Milunić, Frank O. Gehry)






Klášter Trapistů v Novém Dvoře (John Pawson, Jan Soukup)








Průchod valem Prašného mostu v areálu Pražského hradu
(Josef Pleskot)