Video placeholde
Pořad Na záchodcích České televize
Pořad Na záchodcích České televize
Pořad Na záchodcích České televize
Pořad Na záchodcích České televize
Pořad Na záchodcích České televize
9
Fotogalerie

Má moje vulva správný tvar? Česká televize učí sexuální výchovu Na záchodcích, do TV pořad nesmí

V seriálu Na záchodcích se dvojice kamarádek, známá z podcastového projektu Vyhodit ďábla, Zuzana Kašparová a Terézia Ferjančeková přesunula z podcastového prostředí před tři kamery České televize. S podtitulem Sexuální výchova v pohodě a bez studu vypráví v režii zkušené dokumentární režisérky Eriky Hníkové o prvním styku, o menstruaci, pohlavních nemocech, traumatech z ženského i mužského těla nebo jako v pátém díle o klitorisu. Seriál najdete zatím pouze na webové platformě České televize – vysílání. Na obrazovku nesmí kvůli vulgarismům.

Moderátorky se znají z vysoké školy a fluidum nezávazného studentského kamarádství mezi nimi zůstává i teď, kdy už Terézia dostudovala sociologii a Zuzana magisterský program zaměřený na balkánská a středoevropská studia.

Ale zatímco jejich úspěšný, dosud existující podcast Vyhonit Ďábla (2019) vznikl jako pokec o věcech, o kterých se „normálně“ nemluví (je určen pro lidi po dvacítce), uzavřená desetidílná série Na záchodcích je natočená podle předem připravených scénářů. Je taky výrazně edukativnější, pro teenagerovskou věkovou kategorii, uvádí se 12+.

Seriál je to zásadní a určitě tady chyběl: nemluví ani tak o sexu, jako o sexuálních vztazích a mýtech – a často o lidských nejistotách. Vyvrací tudíž spoustu dogmat a opakovaně zdůrazňuje, že v pornu vypadá všechno jinak. Zábavně, ale zároveň pregnantně a moderně mluví o „diverzitě stydkých pysků“, o sexuální svobodě, o výtoku, o ženském orgasmu, o velikosti penisu i o faktu, že nemít předkožku je v pohodě. Zásadním, dosud neodvysílaným dílem bude určitě konsent, souhlas u sexu. Seriál byl mimochodem dotočen už loni na podzim, ale nyní uprostřed nebezpečné tabuizace sexuálního násilí v českém prostředí nabývá na ještě větší aktuálností.

Zatím je k dispozici šest z deseti epizod (video Seroš X vzniklo po prvních pěti), každá z nich má 10–12 minut a najdete je na iVysílání ČT – nové díly se tam objevují ve čtvrtek.   

Seriál není zasazen jen do prostředí záchodků nebo koupelny, což je dobře, protože to už začíná být stará vesta. Vzpomeňme namátkou tři roky starý webový projekt skandinávských studentek filmové akademie Bathroom Stories. Zuzana a Terézia se pod vedením dokumentární režisérky Eriky Hníkové, která projekt iniciovala, stěhují navíc i do vyzdobeného studia s občasnými hosty, hranými scénkami, výrazným líčením, a dokonce i s kostýmy a rekvizitami (ty hrají v seriálu zásadní roli), což celé věci dodává energii a pestrost.

V posledních dvou dekádách trpěla Česká televize absolutním opomíjením potřeb i přání lidí pod třicet, až letos v únoru byl na platformě iVysílání uveden první původní hraný webseriál TBH (podle zkratky „To Be Honest“), který nabídl autenticky působící kriminální seriál z prostředí brněnské střední školy. Vycházel sice z amerických pravzorů, ale zároveň měl dobře prožité i naposlouchané prostředí české. 

A tak i když ze seriálu edukativnost občas až moc čiší a i když někdy nepoznáte, kdy si Terézia a Zuzana dělají Na záchodcích legraci nebo kdy jsou ironické, povedl se nápad Eriky Hníkové výborně. Bude-li sledovanost snesitelná, slibuje Na záchodcích otevřenou, sebevědomou generaci, která si na spoustu věcí nebude muset přicházet sama.