Video placeholde
Pěstitel chilli Daniel Všetečka a jeho skleník
Pěstitel chilli Daniel Všetečka a jeho pohár za první místo v soutěži Chilližrout 2021
Pěstitel chilli Daniel Všetečka a jeho skleník
Skleník pěstitele chilli Daniela Všetečky
Skleník pěstitele chilli Daniela Všetečky
11
Fotogalerie

Dan Všetečka: Jíst Carolina Reaper je jako stříkat si pepřák do pusy. Pálivé vyhledávám, mám posunutou hranici

Dan Všetečka je pěstitel pálivých papriček a taky několikanásobný šampion v jejich pojídání. Povídali jsme si o tom, kam až je možné vášeň pro extrémně pálivé jídlo vyšponovat a jak se v Česku proměnilo vnímání pikantních potravin. Protože Dan a jeho parťáci také vyrábí pálivé omáčky, přišla řeč i na byznys.

Kousek od Prahy ve městě Mšeno bychom v jednom nenápadném skleníku našli opravdu horké zboží. Je to totiž jedno z míst, kde firma Palíto pěstuje chilli papriky s vysokou koncentrací kapsaicinu. Dan Všetečka a jeho kolegové jsou jedni z mnoha nadšenců, kteří v posledních letech naskočili na vlnu rostoucího byznysu s chilli produkty, a podařilo se jim z koníčku přesedlat na seriózní podnikání.

Kromě extrémních zážitků s paprikami, které obsahují klidně i dva miliony jednotek pálivosti podle Scovilleovy stupnice, jsme probrali také výzvy a úskalí, které provází pěstování a zpracování choulostivých odrůd paprik.

A protože jsme kromě slov schopni také činů, všechny produkty včetně těch nejžhavějších jsme také na vlastní kůži vyzkoušeli.

Může být extrémně pálivé jídlo zároveň chutné? Patří chilli do české kuchyně? Kde jsou limity pálivosti? A co udělá extrémně pikantní omáčka s netrénovaným redaktorem Reflexu? Dozvíte se ve videu!

Video placeholde
Ochutnávka chilli Daniela Všetečky • Reflex.cz