Video placeholde

Vy ještě nemáte podcast? Tak rychle začněte! Rok 2020 je rokem podcastů v Česku, říká Darek Šmíd

S produkcí i oblíbeností podcastů v Česku se roztrhl digitální pytel. Tyto zvukové pořady, které může tvořit kdokoliv s mikrofonem a připojením k internetu, nabízejí vítané zpomalení rytmu konzumace obsahu oproti kulometné smršti notifikací z Facebooku, TikToku a Instagramu. Více zjistíte ve videu výše.

Podcast je zvukový pořad, který je distribuován prostřednictvím internetu. Může jít o pravidelné epizody, v nichž vypráví jeden člověk do mikrofonu to, co by ještě před dvěma lety jen psal do blogu; stejně tak se může jednat o pořad, který má moderátory dva. Ve světě už se přitom podařilo potvrdit, že škála témat a podob, jakých může podcast nabýt, je bezbřehá.

Poslechněte si podcast o podcastech s Darkem Šmídem



V Norsku jsou populární podcasty komediálního žánru; jeden z nejpopulárnějších podcastů vůbec, americký Serial je naopak vážně míněná série z oboru investigativní žurnalistiky; z úplně jiného soudku Dan Carlin's Hardcore History je zase příklad „hardcore“ dějepisných lekcí, jejichž tvůrce neváhá v jedné epizodě mluvit o galských válkách šest hodin v kuse; a pak je tu třeba Welcome to Night Vale, což je ujetá, halucinačně surreálná sága, proti jejímž epizodám působí usedle i Twin. Nemluvě o tunách hudebních podcastů těch nejneslýchanějších žánrů...

Proč jsou podcasty populární až teď? Dá se skrze ně vydělávat? Opravdu musí mít podcast třeba letiště nebo posilovna? Nejen to zjistíte ve videu výše.

Obsáhlý článek Darka Šmída o podcastech najdete také v Reflexu č. 9, který je k dostání od 27. února 2020 >>>

Reflex 9/2020Reflex 9/2020|Archív