Video placeholde

Tereza Nagyová: Dívka, která svůj hendikep proměnila v zajímavý podnikatelský záměr

Reflex prožil další mimořádný večer v pražské kavárně Montmartre. Setkal se v ní tváří v tvář s další Hvězdou Reflexu, což jsou lidé, před jejichž skutky jsme v loňském roce jako časopis smekli. Patří k nim i Tereza Nagyová, držitelka Ceny nadace Olgy Havlové. Této statečné dívce lékaři v osmnácti letech diagnostikovali těžkou formu Crohnovy nemoci, v jejímž důsledku jí musela být natrvalo zavedena stomie, střevní vývod z organismu.

Otevřenost a zaujatost, s jakými Tereza o svém hendikepu hovoří, je dechberoucí a inspirativní. Nejen že nerezignovala na plnohodnotný život, ráda cestuje a chodí se bavit do společnosti, ale dokonce svůj zdravotní problém proměnila v zajímavý podnikatelský záměr. Začala navrhovat spodní prádlo a plavky pro ženy a dívky, které musí žít s „pytlíkem“ na břiše, a má veliké plány proniknout i na zahraniční trh.

Během besedy Tereza mimo jiné prozradila, že stomie má dlouhou historii, vyšívala se od nepaměti. Měl ji například i Napoleon a zřejmě jí vděčil za ikonické gesto, kdy si drží dlaň na břiše. Tereza i přesto, že musela denně až patnáctkrát navštívit toaletu a delší cesty pro ni byly nemyslitelné, řešení v podobě vývodu z těla dva roky odmítala. Během besedy vzpomínala na euforii, jakou nakonec prožívala po přišití své první stomie, kdy s mámou sebraly odvahu a odjely na Kanárské ostrovy. Předtím by byl pro ni několikahodinový let vyloučený, anebo by představoval nemyslitelná muka.

Na otázku, kolik lidi v Česku se stomií žije, nás Tereza překvapila informací, že to není přesně spočítané, protože stomie není diagnóza, ale že natrvalo anebo dočasně ji nosí na své těle zhruba třináct tisíc lidí.