Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Profimedia

Velvyslanec Kmoníček: Trump je příjemný společník z obchodní sféry, se kterým je lépe nemít rozepři

Většina Trumpových kroků je odhadnutelná, pokud svět vidíte jako on, reaguje český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček na častý názor, že americký prezident je nevyzpytatelný politik. V rozhovoru popisuje s diplomatickou střídmostí situaci ve Spojených státech, které vstoupily do volební kampaně před listopadovými prezidentskými volbami. A pokud se nestane něco mimo běžnou představivost, tak by si na vítězství demokratů nevsadil.

Jste ve funkci tři roky. Proměnily se Spojené státy za ten čas?

Tři roky jsou příliš krátká doba. Ale za můj život se Spojené státy změnily několikrát. Většinou je to v periodě 15-20 let. V principu sice zůstávají stejné, co se týče základního přístupu k životu, ale jejich funkčnost, demografická skladba a způsob života se proměňují asi nejrychleji ze společností, kde jsem žil. Současná probíhající změna USA je tak svázána hlavně s nárůstem populace primárně latinskoamerického původu. Amerika se tak stává demograficky stále více „celoamerickou“, a tudíž méně „evropskou“.

Velvyslancem jste se stal za prezidentství Donalda Trumpa. Setkal jste se s ním i osobně. Jak na vás působil v přímém, byť oficiálním kontaktu?

Jako příjemný společník z obchodní sféry, s nímž je lépe nemít rozepři. Tedy přesně tak, jak je on rád vnímán.

Experti odhadují, že Donald Trump nadcházející volby hlavy státu vyhraje. Je to tím, že až na výjimky američtí prezidenti druhý mandát získají, tedy díky částečné setrvačnosti voličských nálad?

Setrvačnost by nestačila. Základem jeho možného úspěchu bude fungující americká ekonomika, nízká nezaměstnanost a schopnost oslovit tu část středového voličstva, která se cítila opuštěně.

Donald Trump je svérázný politik. Co je zdrojem jeho popularity? Pouze marketing včetně jeho populárních kontroverzních tweetů to zřejmě nebude.

Je to v zásadě schopnost pojmenovat to, co dočasně majoritní část amerického obyvatelstva evropského původu trápí, ale jejich politicky korektní výchova jí nedovoluje s tím nějak naložit.

Politologové ho zhusta hodnotí jako nevyzpytatelného, nepředvídatelného. To je dnes plus?

Záleží na situaci, já bych ale váhal nad podobnou charakterizací jako takovou. Většina Trumpových kroků je odhadnutelná, pokud svět vidíte jako on. A to by měl dobrý analytik umět — vžít se do světa toho druhého.

Jak si podle vás vede v domácí a v zahraniční politice?

V domácí zatím dominuje a v zahraniční plní své sliby a čeká na svůj druhý termín.

A jak si u něj stojí konkrétně Evropská unie a naopak?

Myslím, že se vzájemně vnímají jako dvě bytostně odlišné entity.

Tu domácí, americkou politiku rozbouřil impeachment, tedy pokus demokratů o jeho odvolání. Má tato výsostně politická akce mezi voliči — jak příznivci, tak odpůrci Donalda Trumpa — hlubší vliv?

Nemá. Všem jenom potvrdila to, co si mysleli předtím bez ohledu na to, na které straně sporu je jejich víra drží. Ona totiž detektivka, kde dopředu znáte výsledek, bude vždycky nudná, pokud tedy obsesívně nemilujete některého herce ze ztvárněné příhody.

Domníváte se, že opoziční demokrati mají se svými kandidáty šanci? Který z nich podle vás má na to, prezidenta porazit?

Pokud se nestane něco mimo běžnou představivost, tak bych si na demokraty nevsadil.

Nečíhá někde vzadu ten třetí, jenž by dva hlavní soupeře mohl zaskočit?

Číhá Michael Bloomberg, který zatím utratil zdaleka nejvíc ze všech kandidátů za reklamu a chce do souboje vstoupit až v březnu na tzv. supervolebním úterý, kdy se za jediný den rozdělí celá jedna třetina hlasů do demokratických primárek. Je to riskantní strategie, již ještě nikdo před ním nezkoušel.

Mimochodem, v jaké kondicise obě strany, republikáni a demokraté, nacházejí? U nás sledujeme setrvalý úpadek takzvaných tradičních stran.

Demokratická strana dlouhodobě trpí personální vyprázdněností, kde je prázdnota logicky vyplňována kuriózními kandidáty. A u republikánů v zásadě proběhla privatizace Donaldem Trumpem.

Nejen o americké společnosti se hovoří jako o rozdělené společnosti, s prohlubujícími se příkopy. Co je podle vás příčinou?

Hluchota politických elit ke skutečným problémům reálného středového voliče. Když začnete řešit reálné problémy svého života, zjistíte, že otázka zařazení transgenderových dětí do vzdělávacího procesu v Indianě opravdu není to, co vás po nocích vzbudí, pokud tedy nejste právě diskutovanou menšinou.