Video placeholde
Jaromír Bohačík se v utkání Česka s Polskem snaží ubránit nájezd soupeře
Jaromír Bohačík děkuje českým fanouškům po výhře nad Polskem
Jaromír Bohačík v zakončení
Jaromír Bohačík a Vojtěch Hruban předvádějí na MS v basketbalu skvělé výkon
Vojtěch Hruban nastřílel černohorskému soupeři 28 bodů
10
Fotogalerie

Za úspěchem basketbalu stojí jeden správný člověk, o olympiádu se popereme, říkají Bohačík a Hruban

Na veřejné debatě s hvězdami Reflexu jsme přivítali dva české basketbalisty, kteří se famózním výkonem a týmovým pojetím na zářijovém šampionátu v Číně postarali o dosud historicky nejlepší umístění České republiky na mistrovství světa, o nečekané šesté místo. Pozvání k Hovorům X přijali Jaromír Bohačík a Vojtěch Hruban, dva charismatičtí hráči šestnáctinásobného mistra republiky ERA Basketball Nymburk, dlouhodobě jedni z nejužitečnějších mužů a nejlepších střelců v NBL. I oni můžou za nedávné vzedmutí popularity tuzemského basketbalu, jež podrobněji popíšeme v našem podcastu.

Jak vlastně Nymburk, patnáctitisícové město ležící šedesát kilometrů východně od Prahy, dosáhl takhle výsostného postavení? Nestačí jen mít peníze od sponzorů: „Je to jednoduché – chce to toho správného člověka,“ říká třicetiletý Vojtěch Hruban, který v Nymburce hraje už osmou sezonu. „První rok to byl Mirek Jansta, předseda České basketbalové federace a bývalý prezident nymburského klubu. V Nymburce se narodil, má to tam rád, je to nymburský patriot, a když byla šance, tak své prostředky, známé a všechno zapojil do snu vybudovat v Nymburce velký klub. Teď dělá totéž pro basketbalovou federaci – v posledních letech šly podmínky nejen pro nás v nároďáku, ale i pro celou ligu hodně nahoru. Je tou hlavní postavou za našimi úspěchy, která není vidět,“ skládá Vojtěch Hruban poctu muži, který Nymburk budoval dlouhých třiadvacet let.

Jeho o tři roky mladší spoluhráč, momentálně bohužel zraněný Jaromír Bohačík, pak vyzdvihl současného vlastníka a prezidenta klubu Jiřího Podpěru a dodal, že aby tým mohl hrát dobrý basketbal v Česku, musí disponovat zahraniční zkušeností, kterou momentálně mají díky účasti v mezinárodních soutěžích právě výhradně Nymburští.

Proč v zámořské NBA po odchodu Jiřího Welshe a Jana Veselého z Čechů působí jen Vojtěchův a Jaromírův spoluhráč z reprezentace, Tomáš Satoranský? Oren Amiel, který dříve dělal asistenta trenéru Ronenovi Ginzburgovi, je již třetím izraelským koučem Nymburka v řadě – co na těch Izraelcích je? A jak oba sportovci vzpomínají na památné zápasy mistrovství světa, které je posunuly až na úžasné šesté místo? Je basketbal stále „vysokoškolským sportem“? Bude jeho popularita mezi Čechy nadále růst, nebo se opět poslušně zařadí za fotbal, hokej a ženský tenis? A jak vůbec vzniká basketbalový talent – skutečně hráčští agenti sbírají budoucí špičkové hráče na chodníku? A má vlastně česká reprezentace šanci probojovat se z kvalifikace na tokijské olympijské hry, jako se to povedlo lezci Adamu Ondrovi?

Poslechněte si náš podcast, podívejte se na videozáznam debaty, nebo si rovnou přijďte zatančit a pobavit se na historicky první Ples Reflexu – 27. února ve Velkém sále Lucerny potkáte hvězdy našich debat a našich životů vůbec tváří v tvář.