Video placeholde
Režisérka Šárka Maixnerová a infiltrátorka Ivanu Lokajová
Režisérka Šárka Maixnerová
Infiltrace: Obchod s důvěrou
Infiltrace: Obchod s důvěrou
Infiltrace: Obchod s důvěrou
9
Fotogalerie

Rakovinu opravdu vykadit nejde! Šárka Maixnerová o institutu AKTIP a dalších šmejdech ve zdravotnictví

Na první prosincové veřejné debatě s hvězdami Reflexu jsme přivítali Šárku Maixnerovou, dokumentaristku (a taky spisovatelku a scenáristku), které se podařilo detekovat zdraví škodlivé šmejdy z dnes již neexistujícího pražského institutu AKTIP. Vzpomínáte na „psycholožky“ s falešnými diplomy, grafology a různé šarlatány, kteří tahali z lidí desetitisíce korun a na revanš jim tvrdili, že rakovinu lze s odpuštěním vykadit? Hodinový dokumentární snímek z cyklu Infiltrace, Obchod se zdravím velmi ovlivnil věci veřejné, podobně jako před ním třeba Šmejdi Silvie Dymákové, což podrobněji popíšeme v našem podcastu, který jsme natáčeli na besedě časopisu Reflex s názvem Hovory X.

„Všichni novináři jsme spokojeně skákali na lep,“ přiznala autorka více než desítky dokumentů či dokumentárních cyklů, „AKTIP byl součástí mého života. My jsme nikdo netušil, co se děje za těmi zavřenými dveřmi, protože tam není jak vejít.“ Nejznámější a nejvýše hodnocený snímek Šárky Maixnerové, Infiltrace: Obchod se zdravím, byl na ČT poprvé odvysílán 21. 5. 2018 a strhl lavinu. Doktorka Jarmila Klímová, v jisté době médii velmi oblíbená psychiatrička a domnělá expertka na psychosomatiku, která pochybnou instituci AKTIP vedla, byla vyloučena z profesních organizací a jakožto lékařka má zakázáno provozovat lékařskou praxi.

AKTIPU v roce 2016 udělil Český klub skeptiků Sisyfos Bludný balvan, ale doktorku Klímovou to neodradilo od toho, aby svým jménem a renomé dále zaštiťovala sbírku podvodníků s obskurními přístroji. Kvůli penězům to podle Šárky Maixnerové ovšem nedělala („A byly tam, velké, za nic“), nebo alespoň ne jen kvůli nim: „Byla jí málo možnost současné realizace v medicíně. Možná na začátku byla i nějaká dobrá víra… A pak si myslím, že se jí taky stalo to, co se děje mnoha lidem – totiž že absolutně uvěří ve vlastní schopnost a neomylnost, že je něco víc, což u většiny až na Einsteina a jemu podobné není pravda.“

Spolu s Ivanou Lokajovou, herečkou, která se skrytou kamerou figurovala jako pacientka AKTIPU, dokument točily téměř rok. Nyní Šárka Maixnerová popisuje, jak je možné, že si pacienti neuvědomili, že je hloupí, necharismatičtí experti na šermování rukama ve vzduchu neléčili, ale škodili.

Byly klientkami AKTIPU hlavně ženy, nebo prostě těžce nemocní lidé obecně? Je v Česku hodně šarlatánů, kteří zpeněžují naše zdraví a trpělivost? A na jakém zásadním tématu dokumentaristka pracuje teď? Poslechněte si náš podcast, podívejte se na videozáznam debaty, nebo si rovnou přijďte zatančit a pobavit se na historicky první Ples Reflexu – 27. února ve Velkém sále Lucerny potkáte hvězdy našich debat a našich životů vůbec tváří v tvář, snad i včetně Šárky Maixnerové.