Video placeholde

Hraním her vydělává půl milionu měsíčně. Fanouškům neříkám, ať mi posílají peníze, říká Agraelus

Vojtěch Fišar hraje hry na počítači i konzolích a u toho se natáčí na kameru. Svůj průběh jednotlivými levely komentuje, čímž baví svoje diváky. A jde mu to zatraceně dobře. Tak dobře, že v tom je v Česku nejlepší. Fanoušky jeho projev baví natolik, že mu během jeho streamů posílají částky, které v součtu mohou dosáhnout až na půl milionu korun za měsíc. „Většinu z těch peněz ani neutratím. Šetřím a investuji,“ říká třiadvacetiletý Vojta alias streamer Agraelus. Podívejte se na celý rozhovor, který poskytl exkluzivně webu reflex.cz. S médii totiž téměř nemluví.

Pokud sledujete českou herní scénu, pak vám je přezdívka Agraelus více než známá. A možná tuto přezdívku znáte, i když vám jinak sledování druhých, jak hrají videohry, nic neříká. Před časem totiž o Agraelovi vyšel článek na webu Seznam zprávy, kde stálo, že si hraním vydělává 1,3 milionu korun měsíčně. To ale rozhodně není pravda. „Oni k tomu tehdy došli tak, že jeden předplatitel na Twitchi (sociální síť podobná serveru Youtube, která slouží k živému vysílání her, pozn. red.) stál pět dolarů a já měl tehdy těch předplatitelů 10 000. Jako první v Česku. Tak si to prostě jen vynásobili. Jenže tak jednoduché to není. Tehdy byla slevová akce za 3 dolary, a navíc si Twitch bral 50 % z výnosu. Takže jsem tolik peněz nikdy a rozhodně ne měsíčně nevydělával,“ uvádí věci na pravou míru Vojtěch Fišar.

Výdělek v našem titulku je také lehce nadnesený. I když si dnes může Agraelus na takové peníze sáhnout, rozhodně to není pravidelná výplatní páska. Svět streamerů je vrtkavý a pomíjivý. Hodně záleží na tom, jak často vysíláte a zda se stále vaše videa a hlavně váš projev lidem líbí. Žádné výrazné příjmy od sponzorů Agraelus nemá. „Já svým fanouškům neříkám, aby mi posílali peníze. Naopak jsem velmi transparentní a oni vždy vidí, kolik peněz mi přišlo. Chtějí mě podpořit a užívají si to společné sledování průchodu hrou, které jim Twitch nabízí. Já nejsem profesionální hráč, nejsem v tom zdaleka nejlepší, ale moje fanoušky to baví.“

První video nahrál na Youtube v roce 2012. Poté začal i s Twitchem. Hraní her ho velmi dobře živí až poslední čtyři roky. Když ho potkáte, je to tichý skromný kluk, který přemýšlí nad tím, co říká. Rozhodně to není nějaký rozmazlený a ukřičený nerd s botaskami za 100 tisíc. „Já si nepotrpím na žádný luxus. Nemám drahé auto, nenosím předražené oblečení a bydlím s přítelkyní v nájmu v Ústí nad Labem. Jediné, za co utrácím, jsou některé fanouškovské předměty, jako třeba figurky z her. Nikde ale není psáno, že budu takhle úspěšný 10 let. Snažím se proto myslet na budoucnost a šetřit.“

Jeho práce je mu stále zábavou. Za nic náročného to nepovažuje, a to často vysílá 8 i 9 hodin v kuse. Na stream se každý večer těší. V jeho počínání ho podporuje rodina i přítelkyně. Hraním her ale nevydělává peníze jen sobě, charitativní akce jsou pro něj přirozeností. Potkali jsme se totiž před dobročinným streamem, který v rámci svých 25. narozenin organizovala společnost Playstation. Během 25 hodin hrálo několik slavných streamerů, Agrael měl k dispozici 3 hodiny v tzv. prime-timu, tedy od 8 do 11 hodin večer. Za tu dobu poslali fanoušci na charitativní projekt neuvěřitelných 600 000 korun. Celkem se během akce vybralo 912 535 Kč. A stačilo k tomu pár kluků, kamera a herní konzole. Obdivuhodné!

Velmi otevřený rozhovor se streamerem Agraelem, kde se bavíme o rodině, hraní her, penězích i budoucnosti, najdete ve videu v úvodu článku. Co na Agraela říkáte? Sledujete jeho videa? Napište nám svůj názor do komentářů.