Pavel Drobil

Pavel Drobil Zdroj: ctk

Politici nevládnou, bojí se Šlachty. ODS může být brzy znovu dominantní stranou, říká exministr Drobil

Občanští demokraté bohou být už po příštích volbách silou, která bude sestavovat nnový kabinet. Říká to bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil, který v současnosti zastává post předsedy ODS v Moravskoslezském kraji. Drobil v rozhovoru hodnotí i kauzu vyloučen Václava Klause mladšího a pád vlády Petra Nečase.

Příští rok to bude deset let, co jste se stal ve vládě Petra Nečase ministrem životního prostředí. Jak na tu dobu dneska vzpomínáte?

Byl jsem ve svém živlu. Bavila mě samotná kampaň, byl jsem připravený vést ODS v Moravskoslezském kraji. V danou chvíli nikdo nepočítal s tím, že budeme sestavovat vládu. Predikce byly takové, že je budoucím premiérem Jiří Paroubek. Nakonec jsme ale vládu navzdory volebnímu vítězství sociální demokracie sestavovali my. V tom okamžiku ale pro mě osobně nastal první moment, který bych označil za zklamání nebo rozčarování.

Co máte na mysli?

Člověk, kterému je sedmatřicet, by měl být zcela jistě za nabídku být ministrem rád a měl by ji se vší pokorou přijmout, nicméně já se dva roky předtím systematicky připravoval na post ministra průmyslu. A nakonec jsem byl nominován na post ministra životního prostředí. Nebylo to pro mě vůbec jednoduché, mimo jiné také proto, že jsem si v oněch dvou letech vytvářel tým expertů a poradců. Najednou jsem se de facto ocitl na opačné straně hřiště.

Výsledkem pochopitelně bylo, že se mi ten tým rozpadl, což jsem následně vnímal jako svůj handicap, neboť jsem se v danou chvíli nemohl obklopit výhradně lidmi, na které bych se mohl stoprocentně spolehnout. Přesto mohu zpětně říct, že to bylo zajímavé a také hektické období, negativní nebo vysloveně špatnou vzpomínku na něj nemám.

Pokud člověk mluví s lidmi, kteří se ocitli v podobné pozici, prakticky každý potvrdí, že je to taková jízda, že pokud nestihl něco nabrat nebo se naučit předtím, tak v takto vrcholné pozici si už nemá šanci cokoli nového osvojit…

Nemáte šanci, což byla moje druhá nevýhoda. Kromě toho, že jsem nastoupil do resortu, na který jsem nebyl připravený – myslím, že to dneska už mohu takto přiznat – jsem byl navíc místopředsedou strany. Takže to každý den vypadalo tak, že jsem měl od rána do noci každý den naprosto zasekaný schůzkami, poradami, jednáními a podobně. Nezastavíte se. Obrovské množství věcí děláte v podstatě intuitivně.

Představa kritiků, kteří vám vyčítají, že se na něco důkladněji nepřipravíte, anebo že podepisujete věci, které nemáte nastudované, je mimo realitu. Představa, že máte jako ministr životního prostředí, pod kterého navíc spadá Státní fond, šanci každý den přečíst například několik beden různých dotací, je mimo. Přesto že jste dané dokumenty nezpracoval, za ně ale nesete svým podpisem odpovědnost.

Rozhovor si dočtěte na Info.cz >>>