Steve Bannon

Steve Bannon Zdroj: Profimedia.cz

Nechci rozpad Evropské unie, ale suverénní národní státy, říká Trumpův poradce Bannon

Steve Bannon (64) byl nejbližším poradcem Donalda Trumpa a jedním ze strůjců jeho volebního triumfu. Nyní formuje celoevropský klub euroskeptických, podle jeho slov populistických stran s názvem Hnutí (The Movement). Minulou neděli poskytl Reflexu na pražském letišti exkluzívní interview. Byl mu přítomen i předseda belgické Lidové strany Mischaël Modrikamen.

Pokud by šlo vše podle vašich představ, jak by vypadala Evropa v roce 2030?

SB: Jako společenství nezávislých a suverénních států, které spolupracují. Jde o protipól představy globalistů, kteří prosazují co nejvíc politické a obchodní integrace, případně někdy chtějí dokonce vytvořit Spojené státy evropské. V jejich světě by pak Česko bylo něco jako Severní Karolína, Maďarsko třeba Jižní Karolína a tak dále. My chceme Evropanům nabídnout nezávislé národní státy řízené svými občany, jež se spojují dohromady tam, kde je to pro ně výhodné. Jak jsem říkal, nemluvili jsme s nikým o tom, že by se EU měla rozpadnout, ale o tom, že by měla začít dobře fungovat pro své občany.

MM: Hlubší integrace je zkrátka špatný směr, musíme se vrátit o pár kroků zpátky. Zbavit se toho demokratického deficitu, který je dnes podle mě velký.

Když mluvíte se státníky zemí Visegrádu, jak vidíte jejich budoucnost?

SB: Já si myslím, že V4 je jedna z nejdůležitějších geopolitických skupin dnešního světa. To byl třeba důvod, proč prezident Trump přijel do Polska a pronesl projev o obraně západní civilizace. Já jsem byl před několika měsíci nadšený, že jsem mohl přijet do Česka a do Maďarska. Byl jsem na několika konferencích a přesvědčil jsem se o tom, že Visegrád je zásadní geopolitický celek.

MM: Já bych to doplnil tím, že jde o státy, jež v rámci Evropy zachovávají základní hodnoty.

O těch se v Evropě mluví často. Co podle vás výraz „evropské hodnoty“ znamená?

SB: Pro mě jde o základ židovsko-křesťanského světa. Víra ve svobodu jednotlivce, v důležitost rodiny a zodpovědnost. To jsou pilíře, na nichž z Atén, Jeruzaléma a Říma rostla Evropa a které jsou nejpodstatnější pro naše Hnutí. Jak jsem říkal i českému prezidentovi, i to jsou důvody, proč musí západní Evropa tvrdě bojovat s džihádisty.

Co jste si ještě řekl s prezidentem Zemanem při vaší návštěvě v Lánech?

SB: Měl jsem první příležitost mu osobně představit myšlenku Hnutí a mluvit s ním o našich plánech. Bylo to velmi dobré jednání, jsem si jist, že se sem ještě několikrát vrátíme.

MM: Zároveň si vážíme i bývalého prezidenta Klause a chtěli bychom se setkat i s premiérem Babišem. Zkrátka je ještě hodně lidí, s nimiž si budeme mít co říct.

Celý rozhovor si přečtěte v tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 27. září.

Reflex 39/2018Reflex 39/2018|Archív