Petr Smetka

Petr Smetka Zdroj: CTK

Zakladatel H-Systemu Smetka: Firma nebyla podvod, zničil ji až konkurz, na kterém vydělali jiní

Dlouholetá a zamotaná kauza okolo firmy H-System před nedávnem znovu ožila po rozhodnutí Nejvyššího soudu, který lidem přikázal vyklidit byty v Horoměřicích. Zakladatel firmy Petr Smetka, který si kvůli krachu odseděl 12 let ve vězení, tvrdí, že se společnost dala zachránit. Podle něj ji zničil až konkurz, na kterém vydělala řada realitních skupin.

Jak vnímáte, že se po letech do kauzy aktivně zapojili vysocí politici, konkrétně prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš?

Musejí se k tomu postavit. Klienti to odnášejí, protože se kauza zpolitizovala už na samém počátku a neřešila se jen právně a obchodně. Všem politikům se to politizování hodilo. Jen se bojím, aby nad skutečnou chutí pomoci nepřevážila snaha tu pomoc regulovat podle oblíbenosti daného řešení u veřejnosti. I paní Marvanová (politička a právnička Hana Marvanová zastupuje menší část klientů ve sdružení Maják – pozn. aut.) měla dvojí roli, političky a právničky, a taky už musí přehodit myšlení a přijmout odpovědnost a nejen ponoukat své klienty k napadání všech. Pokud se klienti nespojí, a spojuje je škoda a náhrada škody, tak se ta pomoc rozplyne.

Vy byste se měl na náhradě škod podílet. Činíte tak?

Samozřejmě že měl. Mnohokrát jsem deklaroval, že nesu odpovědnost, že se projekt nedokončil. Podílím se a budu se podílet na náhradě škody, i když nesouhlasím s pojmenováním té náhrady jako náhrady za podvod. To jsem nikdy neměl v úmyslu.

Jak přesně se tedy podílíte?

Pracoval jsem po celou dobu ve vězení a i teď po propuštění. Co přesně dělám, nechci říkat kvůli svému zaměstnavateli, ale jsem inženýr a pohybuji se v oblasti projekčních prací. Pokud jde o peníze, podnikat bohužel nemohu, to mi soud zakázal, a jako zaměstnanec s komplikovaným životopisem jsem rád, že si vydělám alespoň něco kolem průměru. Z toho zhruba polovina odchází na účet konkurzu. Takže žádná sláva. To víte, na jednu stranu chápu zákaz činnosti v rámci rozsudku, ale na stranu druhou, když nemohu podnikat, těžko kdy budu schopen splácet větší částky.

Celý rozhovor s Petrem Smetkou si přečtěte na webu e15.cz >>>