Předseda ODS Petr Fiala na Pražském hradě po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda ODS Petr Fiala na Pražském hradě po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Zdroj: ČTK

Předseda ODS Petr Fiala: Za neexistenci vlády s důvěrou nemůže výsledek voleb, ale Andrej Babiš

Podle šéfa Občanské demokratické strany a místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Fialy nemá Česká republika vládu s důvěrou kvůli tomu, že ANO neslevilo ze svých nerealistických představ. „Andrej Babiš stále hledá cestu, jak mít jednobarevnou vládu a jak zdůvodnit veřejnosti i ve vlastní straně, že si ji udělá s KSČM a SPD,“ říká Fiala. Pokud by Babiš ve své snaze o sestavení kabinetu neuspěl, je předseda ODS na převzetí tohoto pověření připraven sám.

V úterý odpoledne jste navštívil Miloše Zemana a po jednání s ním jste prohlásil, že podle mínění prezidenta má sestavit vládu nadále pouze vítěz voleb. Co si o tom myslíte vy?

Myslím, že do jisté míry má pravdu a na to máme v ústavě tři pokusy. Hnutí ANO je na začátku druhého pokusu, stále má na to jisté právo, dokonce má šanci sestavit vládu bez extrémů, pokud by slevilo ze svých zcela nerealistických představ. Podle mě už ale většina lidí vidí, že v ANO nevěnovali sestavování vlády dostatečnou pozornost. Ztratili jsme zbytečně mnoho času, protože Andrej Babiš stále hledá cestu, jak mít jednobarevnou vládu a jak zdůvodnit veřejnosti i ve vlastní straně, že si ji udělá s KSČM a SPD. Nebo jen s KSČM, tedy pokud zlomí ČSSD, aby mu na to dala demokratické krytí.

Měl by podle vás být pověřen jednáním o sestavení nové vlády někdo jiný? Co třeba přímo vy osobně?

Nejprve by mělo reagovat hnutí ANO a odblokovat překážku ke standardní vládě bez podpory politických extrémů, kterou představuje stíhaná osoba ve vládě. Pokud by hnutí ANO nezvládlo ani druhý pokus o sestavení vlády, nebo by se měla předstíraná jednání natahovat dlouhé měsíce, pak by měl pověření k sestavení vlády dostat někdo jiný. Jako lídr druhé nejsilnější parlamentní strany jsem na takovou možnost připraven.

Od voleb už uplynulo půl roku a Česká republika stále nemá vládu s důvěrou. Jak to hodnotíte jako politik a vedle toho jako profesor politologie?

Tento stav není způsoben výsledkem voleb. Je výsledkem představ a postupu Andreje Babiše, který naopak výsledku voleb neodpovídá. Vyhrál je, ale ne tak, aby si mohl dělat, co by chtěl, a vládnout sám. Tento stav by nenastal, pokud bychom se drželi ducha ústavy, pokud by nebyl tak rychle ustanoven nový premiér bez podpory a bez důvěry Poslanecké sněmovny a pokud by nedostal zcela volné ruce od prezidenta. Prezident a premiér v demisi drželi celou republiku jako rukojmí svých představ, které neodpovídaly rozhodnutí voličů. Snažili se společnost i politickou scénu připravit na svá řešení, tedy nějakou konstelaci jednobarevné vlády ANO s podporou KSČM a SPD.

Co říkáte na obnovení jednání o možné koalici mezi ČSSD a ANO?

Nemám potřebu komentovat jejich jednání a zvlášť v této fázi. Nikdo neví, co za veletoče předvede ANO zítra.  Mým úkolem je připravit ODS na jakoukoliv variantu vývoje a vést stranu jako hlavní politickou a programovou alternativu k ANO.

Jak hodnotíte současný vliv KSČM na českou politiku?

Je neuvěřitelné, co všechno se začíná považovat za normální. I to, co by bylo před deseti lety nepřijatelné. Považuji to za nebezpečné. Přirovnal jsem to k žábě v hrnci, která se vaří a nestihne si uvědomit, kdy už je uvařená. Na komunisty u moci si nesmíme zvyknout, byť je k vládě hnutí ANO pouští. Absurdní je, že komunisté se dostávají k vládě po nejhorším volebním výsledku ve své historii. Oni by asi řekli, že je to dialektika, já říkám, že je to absolutní neodpovědnost těch, co to umožňují. 

Nechystá se při pohledu na současné dění ODS přehodnotit svůj odmítavý postoj ke koalici s ANO a nezačne s ní jednat o možné většinové vládě?

Všechny klíče k demokratické vládě a bez podpory extrémů má v rukou ANO. Pokud jde o účast trestně stíhané osoby ve vládě a některé další věci, nemá ODS slabší nebo volnější podmínky, než jaké po volbách formulovaly vlastně všechny demokratické strany. A kdyby tyto překážky hnutí ANO odstranilo, tak se otevřou dveře k vládě bez extrémů. My máme ale navíc k tomu i vážné programové rozdíly s hnutím ANO. Realita je taková, že ODS je dnes hlavní a nejsilnější politickou a programovou alternativou k ANO a není jejím doplňkem.

Co by se muselo stát, aby ODS do jednání o vládě vstoupila?

Považuji to nyní za nereálné. To je hlavní důvod, proč se mi těžko odpovídá na takovou otázku. Hnutí ANO nevyčerpalo možnosti, které má, aby sestavilo řádnou většinovou koaliční vládu bez extrémů. Vládu, která by odpovídala volebním výsledkům a neopírala se o komunisty a okamurovce. Oni vlastně ani pořádně nezačali takovou vládu sestavovat. Chtějí pořád něco, na co nedostali mandát od voličů. Dokud se nevzpamatují a neprobudí se ze svého snu, situace se nemůže odblokovat.