Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Adriana Krnáčová: Stavěla bych, až bych brečela. Ale kvůli špatnému zákonu nemohu

Při rozhovoru s pražskou primátorkou troubí pod okny její kanceláře taxikáři, protest trvá asi půl hodiny. „Dohodli jsme se s Uberem, že podepíšeme memorandum a bude dodržovat legislativu. Někteří taxikáři ale chtějí Uber okamžitě zakázat. To je nesmysl,“ říká Adriana Krnáčová (ANO). Primátorka si stěžuje na špatný stavební zákon, který brzdí rozvoj města. Kvůli dopravním zácpám způsobených uzavírkou Husitské ulice zvažuje odklad rekonstrukce Vinohradské třídy.

Opoziční ODS vás vyzvala k vypovězení koaliční smlouvy s Trojkoalicí. Podle občanských demokratů blokuje rozvoj Prahy hlavně Strana zelených. Dokončíte volební období v sestavě, která je rozhádaná už od svého zrodu?

Nemá smysl vypovídat koalici půl roku před volbami. Kdybychom to chtěli, mělo by to smysl udělat dřív. ODS má částečně pravdu. Ve stávající rodině ale musíme dožít. Mrzí mě, že někteří představitelé zelených v poslední době velmi lžou.

Opozice vás kritizuje za zastavení investic do infrastruktury, jako je výstavba okruhů či metra D, za chybějící koncepci oprav mostů či řešení parkování. Co je příčinou?

Názorové rozkoly v koalici o tom, jakým způsobem a jak rychle by se Praha měla rozvíjet. Jsou v tom prvky iracionality. Nechápu například, jak mohou zelení trvat na tom, aby vnitřní okruh vedl po povrchu, když řada velkých evropských měst je podtunelovaná. Jsou i jiné věci. Teď mi třeba paní náměstkyně Petra Kolínská vyčetla, že se táhne metro D. Přitom osm měsíců vyjednávala s Metroprojektem o výtvarné soutěži a nedohodla se s ním. Chci se do toho vložit a vyřešit to. Bohužel je to tak se vším. Stejně dopadlo Malostranské náměstí. Je naprosto neakceptovatelné něco rozdělat do poloviny a pak od toho dát ruce pryč a hodit vinu na jiné.

Jak to bude s revitalizací magistrály?

Musíme se rozhodovat na základě dat, a nikoliv pocitů či ideologie. Magistrát je správní jednotka, musí fungovat bezpečnost, doprava, výstavba. V dopravě jsou problémy. A v délce povolovacích stavebních řízení je Česko na 165. místě, před námi je třeba Albánie, Kosovo nebo Rwanda. To ale magistrát neovlivní, na vině je špatný zákon, který musí změnit vláda a parlament. Stavěla bych, až bych brečela. Ale nemohu. Pravdu mají i developeři, kteří si na zákon stěžují.

Celý rozhovor s Adrianou Krnáčovou si přečtěte na webu E15.cz >>>