Miroslava Němcová byla z jednání strany ANO, Babiše a Faltýnka hodně naštvaná

Miroslava Němcová byla z jednání strany ANO, Babiše a Faltýnka hodně naštvaná Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Rozčilená Němcová exkluzivně: Babiš a Faltýnek se záměrně vyhýbají zbavení imunity

Dlouhé čtyři hodiny v úterý jednali členové sněmovního Mandátového a imunitního výboru o případném vydání premiéra Andreje Babiše a předsedy sněmovního klubu strany ANO Jaroslava Faltýnka. V závěru jednání zjevně rozčilená Miroslava Němcová z ODS rozrazila dveře místnosti, práskla jimi a bez jediného slova zmizela v útrobách dolní komory. Co se stalo, zjistil reportér info.cz.

Paní poslankyně Němcová, vy jste opustila jednání Mandátního a imunitního výboru naprosto rozčilená. Co se tam přihodilo?

Rozčilená je velmi slabé slovo. Něco podobného se mi stalo asi potřetí v životě.

A co se tam teda přihodilo?

Prostě nemůžu strávit tu dvojí tvář hnutí ANO. To, jak jeho zástupci předstupují před veřejnost, a jak se chovají a jednají za zavřenými dveřmi. Protože z mého pohledu bylo celé dnešní jednání z jejich strany obstrukční ve smyslu prodloužit rozhodnutí o vydání nebo nevydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání téměř na nekonečno. Zástupci hnutí ANO přišli na jednání výboru s tím, že o věci dnes nelze hlasovat, protože se páni poslanci z jednání omluvili a nemohli být přítomni.

Kteří páni poslanci?

Pan poslanec Faltýnek a pan poslanec Babiš se omluvili a podle hnutí ANO o jejich vydání tudíž nešlo hlasovat. Já jsem tedy řekla, „dobře, rozumím tomu, že tady je tento důvod“. A to přesto, že si myslím, že bychom mohli hlasovat i bez nich, protože byli na jednání výboru pozváni s dostatečným předstihem a věděli, že se bude týkat žádosti policie o vydání a nikoli zprávy OLAFu. S tou žádostí policie se totiž seznamovali už loni na podzim při první žádosti vyšetřovatelů o vydání, tudíž ji důkladně znají. Takže mohli přijít. Z jejich strany to považuji za účelové, avšak aby nemohli být za obětní beránky, kteří budou do všech médií vykládat o tom, kterak jim bylo zabráněno vysvětlit členům Mandátového a imunitního výboru své postoje, tak jsem byla ochotna hledat jiný termín, na který by se mohli dostavit.

A protože jim policie umožnila, aby se zítra přišli se zprávou OLAFu – kterou podmiňovali svou účast na výboru – seznámit, tak jsme navrhovali, aby se výbor sešel ve čtvrtek. A abych rozšířila možnosti, navrhovala jsem čtvrteční dopoledne nebo odpoledne, následně páteční dopoledne nebo odpoledne a pak pondělní dopoledne nebo odpoledne. Prostě jsem postupně navrhovala všechny nejbližší dny tak, abychom před veřejností splnili svoji povinnost a odvedli jako Mandátový a imunitní výbor kvalitně svou práci a dali čas sněmovně k tomu, aby mohla kompetentně rozhodnout. Ani jeden z těchto termínů neprošel.

A nejen to. Dokonce tam od zástupců hnutí ANO padaly návrhy, abychom jednání uskutečnili až sedm dnů poté, co bude k dispozici česká verze zprávy OLAF. A protože se odhaduje, že překlad bude hotový až za čtrnáct dnů, znamenalo by to, že bychom jednali asi tak za tři týdny. To považuji za účelové oddalování. V závěru jednání tam navíc padl požadavek, aby byla zpráva OLAFu doručena sem na půdu sněmovny, přitom každý z nás si mohl na policii dojít a zprávu si prostudovat.

To už bylo něco, co jsem považovala za hranicí všeho, co jsem ochotna snést a odešla jsem. Protože rozumné a věcné jednání se tam dneska v žádném případě neodehrávalo.

Kompletní rozhovor s Miroslavou Němcovou si přečtete na info.cz >>>



V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.