Podle personalistky Jany Martinové nemusí být snaha vyjednat si co největší plat pro začínajícího zaměstnance tou největší "výhrou".

Podle personalistky Jany Martinové nemusí být snaha vyjednat si co největší plat pro začínajícího zaměstnance tou největší "výhrou". Zdroj: Asociace poskytovatelů personálních služeb

Jana Martinová: Kvalita životopisu začne hrát roli až v okamžiku, kdy do něj máte co napsat

Nezaměstnanost v České republice podle dat ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla v červenci na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta. Podle vládních statistiků se do evidence začínají přihlašovat i první absolventi škol. Ten největší nápor však přijde až v srpnu a v září. Podle přední tuzemské personalistiky a řídící partnerky společnosti Accord Group pro Českou a Slovenskou republiku Jany Martinové mají firmy největší zájem o absolventy vysokých škol se znalostí jazyků a IT nástrojů. Zkušená personalistka objasňuje, že snaha vyjednat si co největší plat nemusí být pro začínajícího zaměstnance tou největší výhrou.

Jak moc je v České republice rozšířený jev, kdy se mladí o své budoucí povolání aktivně zajímají již během studií, a to jak formou externí spolupráce či zaměstnání na částečný úvazek?
Tento jev je velice rozšířen, ale záleží na studovaném oboru a jeho časové náročnosti: ta bývá na technických vysokých školách větší než na ekonomických školách a proto vidíme velikou zaměstnanost na částečný úvazek hlavně u studentů z ekonomických a humanitních směrů. Jedná se často o kancelářskou práci. Pro studenty v bakalářském cyklu bývá náročné najít práci v oboru, který studují, brigád s pomocnými pracemi je naopak hodně. Po dosažení bakalářského titulu nacházejí částečnou práci v oboru i nastávající inženýři či magistři technických směrů.

O jaké obory mají mladí absolventi vysokých škol největší zájem?
O práci, která je seznamuje s oborem, který studují. Nebo o krátkodobé nadměrně dobře placené práce.

O jaké absolventy nebo o studenty jakých oborů mají naopak největší zájem firmy?
O dobré studenty se znalostí jazyků a IT nástrojů. O studenty, kteří mají o obor skutečný zájem a chtějí více než jen vydělat.

Jak moc se liší platové představy firem a uchazečů při sjednávání prvního zaměstnání?
Absolvent chce často vyjednat „co nejlepší podmínky“ a hodně prozrazuje při tomto jednání o své osobnosti, orientaci a schopnosti prosadit se. Žádný zaměstnavatel nemůže nabídnout plat bez ohledu na odměňování těch, kteří už ve firmě pracují. Nevnímám však toto vyjednávání jako problematické, mladým často chybí představa o poměru výkonu a odměny, který si v praxi rychle utříbí. Když zjistí, že hodně peněz znamená méně zajímavou a příliš časově náročnou práci, jsou schopni vzdát se platu za něco, co je více těší.

V České republice je rekordně nízká nezaměstnanost, přesto na Úřadech práce končí nemalé množství čerstvých absolventů. Proč?
U této otázky neznám přesnou odpověď, ale domnívám se, že zde mohou hrát určitou roli i tyto důvody:
- vystudovaný obor, ve kterém absolvent chce pracovat, nenabízí místo (například lesnictví)
- absolvent nechce pracovat v oboru, ale nemá představu, co by chtěl jiného
- omezená zeměpisná mobilita absolventů
- možnost počkat si na to „správné“ místo
- jazyková nevybavenost absolventů

Jak velkou roli hraje při hledání práce dobře napsaný životopis? Nejsou personalisté na uchazeče až zbytečně přísní? Vždyť se může stát, že vynikající uchazeč předloží průměrné CV a nepostoupí do dalších kol výběrového řízení a naopak...
U absolventů se o „kvalitě životopisu“ nemůže uvažovat. Pokud něčím zaujme jako osoba, například svou inteligencí, zájmem o obor, koníčkem, může se dostat na pohovor. „Kvalita CV“ začne hrát roli až v okamžiku, kdy do něj máte co napsat.