Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Český velvyslanec v Tunisku: Vláda dělá vše pro ochranu turistů a přitvrdí v boji s islamisty

Páteční teroristický útok osamělého islamisty v tuniském letovisku Súsa, při kterém přišlo o život 39 lidí, vyvolal otázky o bezpečnosti v této severoafrické zemi. „Místní vláda ale dělá všemožná opatření v boji s islamisty a na ochranu zahraničních turistů,“ řekl dnes v rozhovoru pro Reflex.cz Jiří Doležel, český velvyslanec v Tunisu.


Pane velvyslanče, Tunisko je ve srovnání s ostatními muslimskými zeměmi relativně klidná země. Mají teroristické útoky vykolejit tamní režim a rozvrátit společnost?

Určitě je to snaha o destabilizaci ekonomiky země, která má terorizovat obyvatele i zahraniční návštěvníky. Je to útok proti demokratizaci státu, kterou nastavily nedávné parlamentní a prezidentské volby.

Předtím vládla v Tunisku islamistická strana Ennahda, která je ale od loňských voleb ve vládní koalici se sekularisty. O čem to svědčí? Že Tunisané většinově odmítají radikální islamisty a extrémistické skupiny?

Umírnění islamisté z Ennahdy jsou dnes součástí vládní koalice a tím se Tunisko vymyká a liší od toho, co vidíme v některých okolních zemích. Je zde relativně stabilní a fungující státní správa a instituce, které se opírají o zákony. Tento základ zde nikdy nebyl narušen. To je obrovský rozdíl například od sousední Libye, která se zmítá v chaosu a je v rozkladu. Velký důraz se zde vždy kladl na vzdělání, proto většina společnosti extrémisty a teroristy odsuzuje.

Jenže tisíce mladých Tunisanů bojuje po boku Islámského státu v Sýrii či Iráku. Jak si to vysvětlujete?

To je pravda a je to určitý paradox, který plyne z toho, že zdejší instituce jsou demokratičtější než jinde v regionu, souvisí to pak třeba s volnějším pohybem osob.

Tunisko je naprostou výjimkou mezi muslimskými státy i díky své ústavě, která zajišťuje rovnoprávnost žen nejenom ve společnosti, ale i v politice. I to má vliv na to, že podpora islámských radikálů zde není tak velká?

Ano, liší se to podstatně od zbytku arabského světa.

Přesto zde dochází k teroristickým útokům. Proč?

Zcela zabránit jednotlivcům, aby spáchali atentát, je prakticky kdekoli na světě nemožné. Vidíme to třeba ve Francii. Existují i v Tunisku místa, kde je situace horší. Jedná se o horské oblasti, kde operují menší skupiny radikálové. Tam se snaží vláda zasáhnout proti teroristickým buňkám, které tam pronikají z ciziny. Této oblasti jsou ale poměrně vzdálené od míst, kam jezdí čeští turisté.

Tunisko vždy poměrně pečlivě chránilo turistické destinace. Jaká je tam dnes bezpečnostní situace?

Byli jsme minulý týden s manželkou v Hammametu, což je jedna z vůbec nejvýznamnějších turistických destinací země. Všechny přístupové cesty k hotelům, samotné hotelové komplexy, ale i pláže jsou hlídané a vždy byly hlídané. Ale jak jsem říkal – zabránit jednotlivci v útoku stoprocentně nejde.

Co ale dělá tuniská vláda, aby turisty uklidnila? Přijala po pátku nová opatření na zajištění bezpečnosti?

Vláda přijala okamžitě 12 celoplošných opatření. Mobilizovala vojenské zálohy, aby posílila bezpečnostní složky. Do turistických center byli vysláni i vojáci. Zavřeno bude 80 mešit, které nebyly plně pod kontrolou. Nové jednotky jsou vysílány do zmiňovaných horských oblastí, kde jsou izolované skupiny teroristů. Tato místo budou zcela uzavřena pro turisty. Ozbrojené síly budou ještě pečlivěji hlídat všechny hotely.

Co byste tedy po atentátu v Súsa doporučil českým turistům?

Každý turista by měl být opatrný a zodpovědný. Je nutné všímat si svého okolí a vyhýbat se místům, kde je větší koncentrace lidí. Určitě nedoporučuji cestovat do horských oblastí Tuniska a ani se o to nepokoušet individuálně. Na místo atentátu také odjel náš diplomat, který upozorní na možné problémy zástupce českých cestovních kanceláří.

Myslíte si tedy, že mohou naši turisté dál jezdit do Tuniska?

Žádná evropská země nevydala varování, aby Češi do Tuniska nejezdili. O to usilují teroristé. Opět ale opakuji, že zcela zabránit útokům nelze nikde na světě.

Oblíbeným cílem českých turistů je i tuniský ostrov Džerba, která se nachází nedaleko rozvrácené Libye. Jaká je situace tam?

Bezpochyby má situace v Libyi vliv na Tunisko. Ale i na Džerbě byla okamžitě zesílena všechna bezpečnostní opatření.

Jiří Doležel, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec v Tunisku, je zkušený český diplomat, předtím působil například v Belgii, Francii, Konžské demokratické republice a Kosovu.