Richard Krajčo

Richard Krajčo Zdroj: Nguyen Phuong Thao

S Richardem Krajčem o tom, zda a jak podporuje Babiše a proč nemá rád Reflex

Zpěvák a herec Richard Krajčo (37) se nejdřív divil, proč s ním chceme dělat rozhovor, když ho, podle jeho slov, „nemáme rádi“. I přes původní nevoli nakonec na interview s Reflexem přistoupil. Právě totiž vychází nové album skupiny Kryštof.

„Zítra ráno mě čeká zajímavé setkání. Zavolali z Reflexu, že chtějí rozhovor. Opravdu po mnoha mnoha letech... Začal jsem se smát a řekl, že nechciiiiiiiiii, že mě setřou ještě dříve, než přijdu :-))), ale oni, že si chtějí promluvit jako ,chlap s chlapem‘. To zní tak, že bych si měl vzít boxerky, co mi brácha koupil k Vánocům. Ale je to výzva. O některé z posledních desek napsali, že je to ,megasračka‘ s pseudotexty tuším, tak se mám(e) na co těšit :-))))),“ napsal Richard Krajčo den před naším rozhovorem na svůj facebookový profil.

Podívejte se, jak Richard Krajčo vyhrává na rozlučce Andreje Babiše s ministerstvem financí:

Když do mediálního archívu zadáte hesla „Reflex“ a „Richard Krajčo“, vyskočí na vás celkem 76 odkazů. Od těch nepříliš lichotivých, týkajících se počinů kapely Kryštof, přes ty oslavné, komentující jeho role v Národním divadle, až po sarkastické texty ohledně Krajčovy veřejné podpory tu sociální demokracie, tu ODS, tu Karla Schwarzenberga a v poslední době zejména Andreje Babiše.

Vaše reakce na moji otázku, zda nám poskytnete rozhovor, byla docela zábavná: „Reflex? Vám mám dát rozhovor? Vždyť mě nemáte rádi!“

No ano, vždyť pro Reflex jsem nedělal rozhovor skoro deset let. Asi jsem pro vás příliš komerční, příliš popový, a navíc vy jste byli hlavní médium, které využilo všeho, aby se do mne a do našich Kryštof Kempů opřelo.

Máte asi na mysli koláž, již Reflex nedávno otiskl – jde o vaše „selfíčko“ s Mirkem Topolánkem, Petrou Buzkovou, Andrejem Babišem a Karlem Schwarzenbergem. Proč se vám to nelíbilo?

Protože celý článek byl vycucaný z prstu, u vás by jeden čekal jiný přístup. Tohle mi přišlo jako hra, o které víte, že asi není pravdou, ale že se dá dobře použít.

Počkejte, vy jste nepropagoval různé politické strany?

Ne, hrál jsem na jediné kampani – před třinácti lety – pro Petru Buzkovou. Nebylo to však v uvozovkách pro ČSSD. V Praze jsme tenkrát podporovali přímo Petru Buzkovou a brali to jako výzvu pro mladé, ať se zajímají o politiku, a to bylo opravdu poprvé a naposledy, kdy jsme se takhle angažovali. Navíc nikde nefigurovala žádná stranická loga, což bylo součástí naší dohody.

Pro ODS jste nehráli, ale proč jste se fotil s Mirkem Topolánkem?

Ta fotka, jež je základem vašeho „selfíčka“, je z klubu Dublin ve Stodolní ulici z roku 2006, kde se on zjevil, když jsme slavili Anděly na jejich historicky prvním předávání v Ostravě. Udělal si s námi fotku, které jste vy – po mnoha letech – dokázali dodat její příběh.

Příběh té koláže byl jasný – jednou jste podporoval Petru Buzkovou, v letech 2008 až 2010 pak zase ODS, při první přímé prezidentské volbě Karla Schwarzenberga, mimochodem, koho volíte dnes – Andreje Babiše?

Na tuhle otázku jsem před různými volbami odpovídal mnohokrát. Ale už o těchhle věcech nechci mluvit. Zjistil jsem, že v Česku se k nim nepřistupuje jako v zahraničí, kde je standardní, že lidé se vyjadřují k tomu, na které straně stojí. Americké volby jsou toho jasným důkazem. Bohužel tady je kultura kolem politiky jiná. Myslím, že to je tím, že jsme nevyzrálí, že se v tom odrážejí osobní zájmy a že média nejsou nezávislá, nýbrž tendenční.

Říkal jste, že vyjma Petru Buzkovou jste nepodporoval žádné politiky. V předvolebním období ale na vašich Kryštof Kempech rozdával zmrzlinu Andrej Babiš…

Nerozdával, on ji prodával, a to jen jednou, přitom zmrzlinový stánek byl na všech Kryštof Kempech. A já se přiznám, že i když mám jako manažer kapely na starost všechny věci kolem našich akcí, tak o tom, že se tam u jednoho stánku objevil – v době, kdy jsem byl na pódiu –, jsem neměl tušení. Ale proč ne. Byl tam jako šéf firmy, která nám dávala občerstvení, a na tom přece není nic špatného.

Počkejte, nafotil jste si s ním selfíčko, a tím mu přece jednoznačně pomohl ve volební kampani.

Já si myslím, že skvělou volební kampaň jste mu udělala spíš vy média a vám by vlastně mohl poděkovat. My jsme se mohli zlobit, že jste se pokusili udělat z našich kempů něco jiného, než čím ve skutečnosti byly, a hlavně nás zdiskreditovat.

Celý rozhovor s Richardem Krajčem si můžete přečíst v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 4. června 2015.

Reflex 23Reflex 23|Reflex