Petr Robejšek

Petr Robejšek Zdroj: Martin Divišek

Odvody žen do armády jsou nesmyslné, říká expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek

Doktor Petr Robejšek se zabývá analýzou mezinárodních vztahů 25 let a aktuálně žije v německém Hamburku. Radil mnoha významným firmám, ale i ministerstvu obrany a školil důstojníky německé armády. Nesouhlasí s politickou korektností a v rozhovoru pro Reflex.cz říká: „Nemyslím si, že je v současnosti pravděpodobná válka, která by přímo ohrožovala Českou republiku.“

Stále více se mezi lidmi mluví o tom, že se blíží válka. Je to skutečně reálná hrozba pro Českou republiku?

Principiálně nic nevylučuji, pouze zvažuji pravděpodobnosti. Pokud jde o válku v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem, která by přímo ohrožovala Českou republiku tak si nemyslím, že je pravděpodobná.

Česká vláda chce přesto obnovit pravidelné odvody do armády. Souvisí to se zvyšujícím se mezinárodním napětím? Co říkáte na to, že odvody se týkají i žen?

Odvody žen považuji za bezpečnostně-politicky nesmyslné. Domnívám se, že se jedná o další kuriózní projev feministické ideologie a politické korektnosti.

Obavy z možné války souvisí s konfliktem na východě Ukrajině. Jaké faktory podle vás vedly k této lokální válce?

Nedomyšleně ofenzivní a ve své podstatě slabá politika EU vůči Ukrajině a Rusku. Americká snaha oslabit přirozenou zájmovou sourodost mezi Ruskem a Německem a ruská snaha kontrolovat své předpolí.

Jak tato válka skončí a kam se může ještě posunout?

Rusko-ukrajinský konflikt je jedno z věčných témat. V současnosti dochází k pozvolné, avšak dlouhodobě viděno jen dočasné, stabilizaci na daných politických a vojenských pozicích.

Nepochybně se ohledně konfliktu na Ukrajině vede i mediální válka o veřejné mínění. Často se stává, že kdo neprojevuje nadšení pro americkou politiku, bývá automaticky označován za putinovce. Proč je společnost takto vyhrocená?

V západních společnostech – a tedy i v naší – je zveřejněné mínění, tedy názory mediálních a části akademických elit, zaměňováno s veřejným míněním. Mezi "obyčejnými" lidmi žádné takové vyhrocení nevnímám.

Co by mělo být tedy v tomto případě naším národním zájmem? Lze být v těchto konfliktech neutrální?

Zájmy každé země se odvozují od její ekonomické situace, politické síly, velikosti a geografické polohy. Pro Českou republiku z toho v případě rusko-ukrajinského konfliktu plyne zostřená pozornost, posilování vlastní obranyschopnosti a vyloučení demonstrativní angažovanosti pro jednu nebo druhou stranu.

Jako jedna z mála českých osobností s realistickým pohledem – přijal byste nabídku kandidovat na prezidenta, kdyby Vám ji nějaká strana nabídla?

Právě proto, že jsem realista, tak si myslím, že své rodné zemi mohu nejvíce prospět tím, co dělám právě teď. A navíc mě vždycky zajímalo poznání více než funkce.