Bernd Lucke

Bernd Lucke Zdroj: Reuters

Zůstaňte mimo eurozónu, radí Česku Bernd Lucke, šéf německých euroskeptiků

Nová německá euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD) zabodovala v zářijových volbách do německých spolkových zemí Sasko, Braniborsko a Durynsko, když získala 10 procent hlasů. Europoslanec a předseda strany Bernd Lucke v rozhovoru pro Reflex.cz kritizuje přesun suverenity národních států na Brusel a České republice radí, aby zůstala mimo eurozónu.

Pane poslanče, stranu jste založili před rokem, ale v některých regionálních volbách jste už získali 10 procent hlasů. Co to pro vás znamená?

Výsledky AfD ve třech zemských volbách mě obrovsky potěšily. Na německé poměry je to jednoznačně politické zemětřesení.

Čím si to zemětřesení, jak říkáte, vysvětlujete?

Příčin je několik. Lidé v Německu již dlouho toužili po nové politické síle, která by se na rozdíl od zavedených stran nevyhýbala nepohodlným, ale důležitým tématům. Mnoho Němců štve nedemokratický přesun suverenity na evropskou nadnárodní úroveň, špatně vymyšlený systém jednotné měny, ale i imigrační politika a uspěchaná a nesprávně naplánovaná politika energetického přechodu od jádra na obnovitelné zdroje. Dosud žádná taková demokratická strana, pro kterou by mohli hlasovat, v Německu neexistovala. Vytvořil se obrovský prázdný prostor v našem politickém spektru, který nyní vyplnila AfD. Stručně řečeno, hlavním důvodem volebního úspěchu byla neschopnost stávajících stran vypořádat se s důležitými tématy současnosti.

S jakými stranami hlavně soupeříte o voliče?

Přichází k nám voliči od všech zavedených stran, protože naše hlavní témata nelze jednoduše označit jako pravicová nebo levicová.

Na jakých myšlenkách tedy vaše strana stojí?

Razíme politiku, která se opírá spíše o rozum než o ideologii. Jedním z našich politických cílů je obnova politické kultury v Německu v tom smyslu, že chceme umožnit politickou debatu o tématech, která jsou pro zavedené strany zapovězená.

Která konkrétně?

Jedním z dobrých příkladů je krize eura. Kancléřka Merkelová řekla, že k euru a záchranným fondům neexistuje žádná alternativa. Tento nedemokratický přístup my nemůžeme akceptovat a úspěšně jsme rozpoutali veřejnou debatu, které se bohužel staré strany stále odmítají účastnit. Považujeme se za „lidovou“ stranu nového typu, za stranu, která láká voliče všech společenských skupin.

Vedete kampaň proti euru. Jaká je vaše hlavní námitka proti společné měně?

Problém jednotné měny je, že dusí prosperitu eurozóny. Pro mnoho zemí je euro příliš silné, a já jednoduše nevidím šanci, jak by mohly tyto země získat znovu konkurenceschopnost jinak než devalvací. A ta jednoduše v měnové unii není možná. Současná situace je ničivá pro jih eurozóny, kde kvůli tomu miliony lidí přišly o práci, ale také pro sever, kde uměle nízké úrokové sazby připravily střadatele o výnosy a vytvořily umělé motivace k investicím. Navíc došlo k prolomení zákazu zachraňování předlužených států tím, že se vytvořily takzvané záchranné fondy. Byly tak dány všanc miliardy eur daňových poplatníků.

Vy si skutečně myslíte, že Německo může v budoucnu opět zavést marku?

Jestli by optimálním řešením byla menší eurozóna nebo přímo návrat k národní měně, závisí na vyjednávání mezi zeměmi.  

Někteří ekonomové říkají, že Česká republika by vydělala na jednotné měně, protože Německo je pro naši zemi hlavním obchodním partnerem. Co říkáte na tento argument?

Je otázkou, jak byste na tom vydělali. Zrušení měnových kurzů by sice snížilo transakční náklady a tedy i náklady na obchodování, ale na druhé straně by Česká republika ztratila svoji měnovou flexibilitu. Tato ztráta v mých očích dalece převyšuje výhody společné měny.

Jaká jsou v tom skryta další nebezpečí?

Česká republika je stále v procesu dohánění ekonomické úrovně Německa a západní Evropy a tudíž je pravděpodobné, že produktivita, mzdy a ceny se budou vyvíjet odlišně od západní Evropy. Když tento odlišný vývoj nebude moci být absorbován měnovým kurzem, vnikne nebezpečí, že narůstající nerovnováha ohrozí proces vašeho dohánění ekonomické úrovně západní Evropy.   

Jenže česká vláda se zavázala v přístupové smlouvě k EU jednoho dne přijmout euro. Co byste nám doporučil, abychom se vyhnuli potížím spojených s jednotnou měnou?

Nyní je mé doporučení jednoduché: Zůstaňte mimo eurozónu a udržte si měnovou flexibilitu.