Tomáš Zdechovský

Tomáš Zdechovský Zdroj: Profimedia

Europoslanec Tomáš Zdechovský: V EU je třeba více kontroly a transparentnosti

V EU je třeba více kontroly a více transparentnosti. Například s DPH řada lidí podvádí a prochází jim to, říká v rozhovoru pro Reflex.cz nově zvolený europoslanec za KDU– ČSL Tomáš Zdechovský.

Včera Evropský parlament tajně hlasoval o předsedovi Evropské komise. Jediným kandidátem byl pan Jean-Claude Juncker z vaší frakce, který vyhrál. I vy jste mu dal svůj hlas?

Junckera jsem na post předsedy Evropské komise podpořil, protože je silná osobnost. Po poměrně nemastném neslaném Barrosovi přichází člověk s jasnou vizí. Má dvacet let politických zkušeností ve vrcholových politických funkcí, ví, jak Evropská unie funguje, a nebojí se říkat své názory nahlas.

Přidal jste se k eurolidovecké frakci. Jste si tam všichni názorově blízcí?

Tady, v eurolidovecké frakci, je více liberálů typu ODS nebo TOP 09. My, čeští lidovci, jsme nastaveni více sociálně. Proto se tu s řadou kolegů neshodnu ani v základních etických otázkách. Ani například v pohledu na vstup Turecka do EU. Já jsem zásadně proti.

Čeští lidovci jsou sociálnější, říkáte. Takže jste levicovější než třeba eurolidovecká frakce tady, v EU, jež je považována za pravicovější?

Já osobně patřím v KDU–ČSL spíše k těm pravicovějším. Řadím se spíše k tomu pragmatickému křídlu strany. Protože jsem vlastnil tři firmy, tak vím, že nelze jen rozdávat, ale je třeba vydělávat.

Vy jste pravicovější, ale KDU–ČSL je spíše sociálnější. Není to problém?

Je to o diskusi. Přispívám k reformě naší strany. Připravili jsme manuál se žlutou barvou a jasnou orientací. Připravili jsme logo a připravuji nový název strany. Dvacet pět let máme v názvu strany Československá strana lidová místo Česká strana lidová. Přál bych si, aby lidovci byli stranou moderní, jež má šmrnc.

Není u lidovců dost konzervativců, kteří nemají rádi změny? Myslíte, že vám ty návrhy projdou?

Hodně lidí si myslelo, že mě nezvolí do Evropského parlamentu, a jsem tady. Prošly navržené manuály i žlutá barva. Některé věci je prostě potřeba měnit a já se v tom nezastavím. Pokud to má být strana nejen moravská, ale i česká, tak se prostě musí změnit. Pak přijdou i noví lidé.

Plánů máte dost, pokud vás strana podpoří, byl byste ochoten ji i vést?

To je předčasná otázka. Rozhodně však chci být vždy vpředu a rád se budu v budoucnu podílet na řízení strany. Teď ale budu pět let pracovat tady, v EU. Těším se, že nasbírám spoustu zkušeností.

Do jakých výborů parlamentu jste se zapsal?

Jsem v kontrolním výboru a v LIBE (Výbor pro občanské svobody a spravedlnost), kde už připravuji zprávu k rozpočtu EU pro rok 2015. A jako náhradník jsem v rozpočtovém výboru.

S čím jste kandidoval do Evropského parlamentu?

V EU je třeba více kontroly a více transparentnosti. S kolegou Pospíšilem už nějakou dobu přemýšlíme nad tím, jak více zprůhlednit placení daní. Například s DPH je problém. Řada lidí podvádí s DPH tak, že si nechají vracet daň z přidané hodnoty, když něco vyvezou. Podvody jim procházejí, protože neexistuje žádný evropský systém daňové správy. Za problém také považuji, že se v EU nesdílejí informace. Někdo například může přijít z Itálie a my o něm máme minimum informací. V Itálii mohl spáchat nějaký trestný čin, o němž my se ani nedozvíme, a bude tu třeba roky v klidu žít.

Pan Juncker hovořil ve svém kandidátském projevu o rozšíření EU o další stát. Nebude to rozšíření právě o vámi nechtěné Turecko?

Pan Juncker také řekl, že se v dalších pěti letech Evropská unie rozšiřovat nebude. Zatím není nikdo, kdo by splňoval podmínky nutné pro členství v EU. Do budoucna to asi bude Bosna a Hercegovina a možná další balkánské státy.

A co Ukrajina? Myslíte, že se připojí k EU?

To záleží, jakým směrem se Ukrajina vydá v budoucích třech letech. Jestli bude ochotna k reformám. Ukrajina se potýká s obrovskou korupcí a netransparentností státní správy.