Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Fiala: Byli jsme vymazáni z voličské mapy

„Přistoupili jsme na to, že pracujícím důchodcům sebereme možnost daňového odpočtu. Tím jsme ale šli proti zájmům lidí, které bychom naopak měli podporovat. Tyto chyby už do budoucna nesmíme dělat,“ říká předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Reflex, který vychází ve čtvrtek.

„Mě třeba trápí i to, že ODS v posledních letech přestala oslovovat lidi žijící na venkově. Na některých místech jsme byli vymazáni z voličské mapy,“ říká Fiala.

Proč vaši voliči utekli k jiným stranám?

Příčin je několik. ODS se sedm let podílela na koaličních vládách, ve kterých dělala řadu kompromisů. A tyto kompromisy neuměla často vysvětlit ani voličům, ani vlastním členům. Pokud děláte kompromisy, u kterých není zjevné, co za ně získáte pro voliče, politickou stranu to nesmírně oslabuje. Politická strana prosazuje zájmy konkrétních sociálních a voličských skupin. Pokud to nedělá, ztrácí smysl, proč dělá politiku. A ODS v posledních letech ztrácela své klíčové voličské skupiny, protože nehájila jejich zájmy. Nebo jim nedovedla vysvětlit, jak je hájí. Fatálně jsme ztratili podporu podnikatelů a živnostníků. Ale jde i o jiné voličské skupiny. Z hlediska budoucnosti je hodně nepříjemná ztráta voličů do pětadvaceti let. Třetím důvodem je poškození značky ODS, protože jsme dovolili, aby si nás lidi identifikovali s korupčními praktikami a skandály, ať už oprávněně, nebo neoprávněně. Naši voliči byli dlouho trpěliví, ale pak byli zklamaní. O to složitější je získávat je zpátky.

Oni ale utíkali zejména k hnutí ANO, které se tváří pravicově i nepravicově. Proč?

V posledních volbách šlo od nás nejvíc hlasů směrem k hnutí ANO. V tom je ale určitá naděje, protože hnutí ANO tyto voliče zklame. A podle mě je klame už teď. Před volbami významně posunulo programové priority z levého středu do pravého středu, protože vidělo, že tam jsou znejistělí voliči, které může získat. Udělali to marketingově jako populistické hnutí zcela bez problémů. Ale vstoupili do vlády, která je významně levicová a kde jejich partnerem je vlastně levicové křídlo sociální demokracie. ANO v této vládě nebude naplňovat sliby, které udělalo. Vláda se zavazuje k tomu, že zvedne minimální mzdu, sníží paušály živnostníkům a další věci, to jde proti aktivním lidem. Je velmi pravděpodobné, že naši bývalí voliči nebudou mít dlouhodobě pocit, že ANO hájí jejich zájmy.

Bude vám to stačit?

My samozřejmě nemůžeme sedět se založenýma rukama a čekat, že ostatní strany budou dělat chyby a naši voliči se k nám budou vracet. My musíme nabízet mnohem srozumitelnější, ideově vyprofilovanou, jasnou politiku a být důvěryhodní. Pak teprve můžeme předpokládat, že se k nám voliči vrátí.

Ukázalo se, že daně jsou svaté? A že vy je nikdy nesmíte zvyšovat?

My bychom je mohli zvýšit, jedině kdybychom to dokázali vysvětlit a říct, proč a kdo tím co získá. Já jsem odpůrce zvyšování daní. Protože když zvyšujete daně, tak zvyšujte přerozdělování. A to nikdy není dobré. Jsem stoupenec tradiční teze, že pravicová strana se má snažit udržet daně co nejnižší a že je potřeba mít daňový systém co nejjednodušší, aby lidé chtěli daně platit. Když máme systém komplikovaný, s vysokými daněmi, je složité vyplnit daňové přiznání, vyznat se v daňových sazbách, tak je jediným výsledkem, že to někdo vědomě či nevědomě obchází. To není správná cesta. Takže se na rozdíl od některých kolegů nebojím říct: Jsem pro nízké daně.

Reflex 20 obálkaReflex 20 obálka|ArchívProč se stát nedá řídit jako firma? Proč si Fiala myslí, že hnutí ANO své voliče zklame? A proč se mají vrátit k ODS, která je předtím zklamala? Celý rozhovor si přečtěte v aktuálním vydání časopisu Reflex.