Filip Humplík

Filip Humplík Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Nejsem spasitel, ale ODS musíme zásadně změnit, říká její pražský šéf Filip Humplík

Filip Humplík je novým předsedou pražské ODS. Ta kdysi v hlavním městě dominovala, ale dnes se nachází ve velkých problémech. Dokáže ji Humplík „zachránit“? Jak to chce udělat? A s čím jde na blížící se kongres ODS do Olomouce? Na to odpovídá v rozhovoru pro Reflex.cz.

V listopadu jste se stal novým šéfem pražské ODS, když se ale podíváte na výsledky posledních voleb, jak prezidentských, tak do sněmovny, není to sebevražedná mise?

Naopak, jsem zvyklýřešit i hodně nelehké věci a mám naprosto jasnou představu, co s ODS dělat.

Jaká ta představa je? Vypadáte jako strana na umření.

Nejdříve se musíme sjednotit, čas válek by měl skončit. Lidé, kteří využili ODS ke svým zájmům, třeba ekonomickým a finančním, nesmějí rozhodovat o tom, co se bude dál se stranou dít. Musíme se vrátit k podstatě konzervativní pravicové strany. Já jsem se mohl dál věnovat své reklamní agentuře, budovat si svůj byznys a mít se mnohem líp. Ale rozhodl jsem se udělat něco pro ODS, která navíc potřebuje, aby se změnila.

Buďte ale konkrétní.

Dlouho jsme se nebavili o vizi, o tom, jak chceme vést a ovlivňovat zemi, místo toho jsme vedli mezi sebou války v zákulisí i na veřejnosti. Předpokládám, že ty vize konečně uslyšíme na kongresu ODS v Olomouci. A pokud jde o Prahu, máme zde pořád mnoho úspěšných starostů, kteří vědí, jak to dělat a jak problémy řešit. Není pravda, že nemáme co nabídnout, to jsou jen řeči našich soupeřů. Musíme o svých kvalitách opět přesvědčit veřejnost. Chceme ukázat, že máme jasnou představu, jak má hlavní město v budoucnosti vypadat.

Jenže to už voliči slyšeli. Říkal to někdejší pražskýšéf ODS a primátor Pavel Bém. Nejdříve uspěl, když však dnes vyslovíte jeho jméno, lidi se tváří téměř zděšeně. Proč by právě vám měli věřit?

Jistěže jsme některé věci udělali špatně. Termín politický podnikatel, jenž se objevil v souvislosti s některými lidmi spojovanými předtím s ODS, je pro mě sprosté slovo. Nedělám si žádné iluze, ODS má pošramocenou pověst a lidé nás nemají rádi. To však budu měnit.

Zní to zajímavě, ale můžete tisíckrát říci, že „politický podnikatel“ Roman Janoušek, jak si sám říká, neměl nic společného s ODS, když měl. Jak chcete, aby se na to zapomnělo?

Já neříkám, že kdysi s ODS nic neměl. Měl. Vždyť to všichni víme. Věřím ovšem, že je to minulostí. Dnes je vedení pražské odéesky zcela jiné. Máte pravdu v tom, jak chápu vaše otázky, že to musí dělat lidi, kterým budou občané věřit. Jinak to nepůjde.

To skoro vypadá, že strana, jež vedla několik českých vlád a dvacet let vládla v Praze, začíná skoro od nuly. Je to tak?

Nic jiného nám nezbývá. Přerod ODS je navíc dlouhodobý proces. Samozřejmě chápu, že naši členové, voliči a příznivci budou chtít, aby byl vidět výsledek už na podzim při volbách. Takže musíme dosáhnout lepšího výsledku než loni v říjnu při hlasování do sněmovny, kdy dostala ODS v Praze 12 procent. Ale půjde to výš jen krok po kroku.

Bude to navíc složitější. Nejenže s vámi na pravici soupeří TOP 09, ale silné je dnes i hnutí ANO a určitě bude chtít být silné i v hlavním městě. PodobněČSSD a komunisté. Jak tomu chcete čelit?

Vnímání politiky se v Česku v posledních letech hodně změnilo, konkurence je mnohem větší, je složitější uspět. Prvním krokem je sjednocení ODS, druhým kvalitní program a vize, jež osloví voliče, pak tvrdá práce. Na kandidátku do podzimních voleb se mohou dostat i kvalitní lidé, kteří nejsou členové ODS, což nebylo vždy obvyklé. Abychom mohli uspět v Praze, musíme být vidět i na kongresu strany v Olomouci.

Nestraší vás to, co se stalo na sněmu TOP 09 v prosinci? Předseda Karel Schwarzenberg tam prosazoval pražského primátora Tomáše Hudečka za místopředsedu strany, jenže Hudeček zcela pohořel. Nebojíte se, že váš kandidát, exprimátor Bohuslav Svoboda, dopadne v Olomouci podobně?

Má naši naprostou podporu, musíme udělat vše, aby uspěl. Bohuslav Svoboda má nominaci pražského regionálního sněmu, není nikým direktivně tlačen. Neúspěch pana Hudečka mě nepřekvapil, naplno se ve volbě projevilo, že na funkci primátora prostě manažersky nemá, a uvědomili si to i jeho spolustraníci.

ODS je velmi kritická k TOP 09, jež vládne v Praze. Nepovede boj dvou pravicových stran nakonec k vítězství někdo třetího?

Plníme roli opoziční strany vůči koalici, kterou uzavřela TOP 09 s ČSSD. Nejsme kritičtí k topce jako takové, je to potenciálně náš nejbližší koaliční partner. Jsme však velmi kritičtí ke koalici TOP 09 a ČSSD, která v současnosti na pražském magistrátu vládne. Primátor Hudeček na svou funkci evidentně nestačí a pražskou sociální demokracii představují pánové Hulínský, Poche a Březina. K jejich jménům není třeba nic dodávat. Exprimátor Svoboda je odstranil z rady města, topka je vrátila do původních pozic.

Ještě se vrátím ke kongresu ODS, který bude zanedlouho v Olomouci. Jak se díváte na kandidaturu Petra Fialy na předsedu strany?

Pan Fiala, podobně jako Mirka Němcová, do vedení patří.

Byl jste úspěšný v byznysu, co vás vlastně na politice láká?

Mám pocit, že kecání po hospodách je krásné, ale člověk za ně nenese žádnou odpovědnost. Dostal jsem se do věku, kdy jsem se rozhodl zodpovědnost převzít. A měl jsem v tom podporu, jak se ukázalo.

Cítíte se jako spasitel?

To jsou slova, jež nemám rád. Spíše se cítím jako člověk, který jde do konce s těžkým batohem, ale musím vytáhnout batoh i naše lidi nahoru.

KDO JE FILIP HUMPLÍK (42):
Předseda pražské ODS. Vystudoval masovou komunikaci na fakultě sociálních věd na Karlově univerzitě. Od roku 1992 pracoval v reklamě, například v agentuře Boomerang či Leo Burnett. Od roku 2004 byl šéfem agentury Clubmark. Dnes spoluvlastní reklamní agenturu Konektor, jež připravila kampaň pražské ODS v říjnových sněmovních volbách. Ve straně je šest let.