Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Kam jezdí nejraději Češi do ciziny

Mění se trendy v dovolenkových zájmech Čechů? Ano, ovšem jen velmi pozvolně. Pořád platí, že hlavní jsou čtyři cestovní zájmy – výlety po Česku, pobyty u moře, v zimě hory doma i v zahraničí a neutuchající je snaha objevit nová místa. Co nás čeká v nejbližší době?

Pokud jde o zahraničí, tak vymyslet něco úplně nového není úplně jednoduché. Zejména když nároky na kvalitu služeb mají dnes už i Češi poměrně vysoké a doba „paštikářů“, jak se někdy pejorativně přezdívalo našincům například v Chorvatsku, je pryč. Nic na tom nezmění ani složitější ekonomická situace. Cestovat se bude dál, na to lidi prostě ušetří. Možná pojedeme někdy na kratší dobu, do jiných hotelů a na jiná místa, ale pojedeme. Kam to bude?

Zima beze změn

Kromě českých, moravských a slezských hor (v jejich případě záleží na počasí, a tedy sněhových podmínkách) se nejvíce i v blížící se zimní sezóně bude jezdit do Rakouska, Itálie a na Slovensko. Do těchto tří zemí kromě Česka nejvíce. Můžete tam čekat dobrou kvalitu služeb, ale určitě i vyšší ceny skipasů. Prudce zvýšené náklady na provoz (zejména pokud jde o energie) se projeví také zde. Podražilo rovněž jídlo a pití v restauracích.

Dále, i když méně, se bude jezdit na hory do Francie nebo Švýcarska. Občas i do sousedních oblastí Německa. Určitým překvapením mohou být hory v Polsku, kde jsou zimní sporty hodně populární.

Do jiných zemí se jezdí kvůli zimním radovánkám jen ojediněle, tam nečekejme nic masového a nového.

Kam k moři

Pokud jde o nastávající zimní měsíce, tak se opět kompletně po covidu otevřelo populární Thajsko. To má velkou výhodu, že drží velmi přijatelné ceny. Ovšem dražší jsou letenky. Zda bude letos zájem o Srí Lanku, kde panuje dost neutěšená ekonomická situace, je otázkou.

Samozřejmě můžete počítat s nabídkami do Egypta, na Kanárské ostrovy, Kapverdy, ale i do drahých destinací, jako Maledivy či Seychely. Cestovní kanceláře tlačí i na zájem o přímé lety z Česka například do Dominikánské republiky nebo na Zanzibar.

Hitem na Středním Východě jsou jistě Dubaj a Rás al-Chajma, emiráty ve Spojených arabských emirátech a měl by to být i Omán, ležící na pobřeží Arabského moře.

Pro letní sezónu příštího roku zůstanou v popředí zájmu v případě pobytů u moře Chorvatsko (nejnavštěvovanější cizí země pro české turisty už mnoho let), Řecko, Itálie, Turecko, Tunisko, Egypt nebo Španělsko a Bulharsko. Poznávací cesty nadále povedou na Slovensko, do Rakouska, Francie, Německa i do Polska či Maďarska.

Vždy byly, jsou a budou oblíbená velká zajímavá města, jako Barcelona, Londýn, Amsterdam, Paříž, Řím, Benátky, Vídeň nebo Berlín.

Žádnou revoluci v cestování pro nejbližší dobu ale nečekejte. Covidové restrikce naštěstí (snad to vydrží) zmizely, ale přetrvávají někdy problémy v letecké dopravě.