Video placeholde

Michael Kocáb: Agresivitu jsem přisuzoval jenom bolševikům. Dnes vím, že ji Rusové mají v sobě

Michael Kocáb, hudební skladatel, zpěvák a politik v Prostoru X reaguje na válku na Ukrajině a komentuje Rusy. Sám s nimi měl mnoho zkušeností, když byl v 90. letech předsedou parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk z území bývalé ČSR. Jak odsun probíhal? Jak se tenkrát chovali ruští vojáci? Jsou Rusové dnes jiní, než byli tenkrát?   

„Víte, nebyl jsem historik. Ale za těch 30 let jsem toho nastudoval hodně. Minimálně jsou to tisíce stran. Stal jsem se amatérským znalcem dějin Evropy 20. století. A když jsme dělali ten odsun, tak jsem tento typ agresivity přisuzoval jenom bolševikům. Dnes vím, že oni to mají v sobě z období carismu. Protože bolševická báze pominula a Rusko se chová podobně, jako se chovalo za Stalina. My jsme neměli přehled a nezažili jsme období carismu, ale pravděpodobně by se našly podobné prvky jako tehdy,“ odpověděl Kocáb Čestmíru Strakatému na otázku, zda jsou ruští představitelé, se kterými se setkával, srovnatelní s tím, kdo je v ruském vedení teď.

„Ta velká ruská imperialistická touha po tom, vládnout světu, to přesvědčení, že my jsme něco více, že na naší vůli bude záležet a běda tomu, kdo nás bude podceňovat. To prostě v nich nějakým způsobem je. A Putin to teď dokázal i bez bolševiků,“ doplňuje svoji odpověď.