Video placeholde

Další dávka vakcíny každého půl roku. Izrael ukazuje, jaká je budoucnost očkování

Více než dva miliony lidí už v Izraeli podstoupily třetí dávku očkování. Od neděle ji mohou dostat všichni zájemci starší dvanácti let. Zájemců skokově přibylo i proto, že vláda slíbila, že lidé přijíždějící z rizikových zemí nebudou muset do karantény.

"To byl pro mnoho zejména mladších lidí impuls, aby pro třetí dávku spěchali," říká Martina Paletová, zdravotní sestra z izraelské nemocnice. Těm, kteří si pro třetí dávku nepřijdou nejpozději 6 měsíců po druhé dávce, propadne covid pas.  A šestiměsíční lhůta platí i pro třetí dávku.   

Podle Martiny Paletové se už začíná mluvit o tom, že o svátcích Pesach, tedy po židovských velikonočních svátcích, si lidé půjdou pro dávku čtvrtou.   

Počet nových případů zatím rychle stoupá a dosahuje rekordních čísel. Přesto pro děti začal nový školní rok. Vláda připravuje pro děti testování protilátek na covid, ty, které budou mít serologický test pozitivní, dostanou zelený pas. Stejně tak mají v Izraeli nárok na covid pas lidé, kteří covid prodělali a mají pozitivní test na protilátky. 

Počty lidí v nemocnicích po zahájení očkování třetí dávkou mírně klesly. Přesto se sporadicky v nemocnicích objevují i ti, kteří už mají třetí dávku za sebou. Například v pondělí přibylo 90 těžkých případů, přičemž 52 pacientů nebylo očkováno, 37 bylo očkováno dvěma dávkami a11 z nich už mělo po třetí dávce.

Situaci komplikuje i stávka v některých nemocnicích, které fungují ve svátečním režimu. Některé z nich dokonce ohlásily, že nebudou přijímat covid pacienty. Jak říká Martina Paletová, v tomto jde v reálu spíš o plané hrozby. Jak se žije v Izraeli uprostřed další vlny epidemie, o tom si Martina Paletová povídala s Angelikou Bazalovou.