Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Profimedia

Alexandr Vondra (ODS)
29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)
29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)
29. kongres ODS: Europoslanec Alexandr Vondra během kandidátního projevu na post místopředsedy (18.1.2020)
29. kongres ODS: Europoslanec Alexandr Vondra během kandidátního projevu na post místopředsedy (18.1.2020)
9
Fotogalerie

Alexandr Vondra pro Reflex: Vystoupení prezidenta bylo záludné, jeho politika „všech azimutů“ je v troskách

Prezident pozici českého státu v konfrontaci s Ruskem svým dnešním vystoupením oslabil, jsme na tom hůře, než před ním, reaguje na televizní vystoupení Miloše Zemana bývalý ministr zahraničí a současný europoslanec Alexandr Vondra (ODS). „Prezident má nabízet národu odpovědi, ne klást otázky,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz.

V týdnu jste médiím řekl, že s Ruskem hrajeme poker, který nesmíme prohrát. Dnes si vzal karty z balíčku a zapojil se do hry i prezident Zeman, když v televizi řekl, že musíme počkat na výsledky vyšetřování a až pak rozhodnout, jak postupovat vůči Rusku dál. Jak si tedy v té hře stojíme teď?

Hůř, než když před tím mlčel. Jeho řeč byla záludná. Místo jasných slov jsme slyšeli jen takové MOŽNÁ. Říkal jsem několikrát, že v této velké geopolitické hře potřebujeme spojence, protože trumfové karty sami v ruce – jako menší stát v konfrontaci s asertivní velmocí – nemáme. Prezident svým vystoupením pozici státu jen oslabil. Teď se právem mohou ostatní ptát, jak to tedy je. Prezident má nabízet národu odpovědi, ne klást otázky.

Prezident byl celý týden vystaven silné kritice, že jako hlava státu a velitel ozbrojených sil týden ke kauze Vrbětice mlčel. Měl opravdu vystoupit dříve, případně koordinovat společný postup Česka vůči Rusku?

Koordinovat nic nemusí, to má podle ústavy, Pán Bůh zaplať, na starosti vláda. Ale jiný prezident by volal do ciziny a doma by vystrašeným lidem něco už dávno sdělil. Tohle je ovšem typický Miloš Zeman. Vždycky si vybírá místo a čas pro vystoupení sám. Ne podle toho, jak si to přejí ostatní, ale jak to chce on. Dlouhým mlčením si vysloužil pozornost. Týden se všichni ptali – co řekne v neděli? Bude s národem, nebo s Putinem? Bylo vidět, jak si to v televizi teď vychutnával. Ale jasné slovo neřekl. Kromě toho, že je jasné a poněkud znepokojující, že hlava mého státu nevěří vlastním zpravodajským službám a vyřizuje si veřejně účty s jejich ředitelem.

Dostane se prezident Zeman, známý svými proruskými postoji, poté, co vypukla diplomatická válka s Ruskem, do politické izolace?

Popravdě už v izolaci dlouho je. Především je v ní ve vztahu k obyčejným lidem, což dřív nebývalo. Po celý rok války s koronavirem se schovává v Lánech, vystupuje sporadicky a dost „neprezidentsky“. I jeho vánoční projevy jsou fádní, odbyté, nudné. V izolaci je už dlouho i mezinárodně. Západ se s ním nebaví, nikdo za ním nejezdí a on skoro nikam necestuje. Jím deklarovaná politika „všech azimutů“ je v troskách. Zbyli mu jen Rusové a Číňani, ale tento vektor se útokem „čínské chřipky“ a ruskou sabotážní akcí ve Vrběticích zhroutil. Čínskou Huawei pro sítě 5G správně odpískala sama PPF (jako vlastník O2) a Zemanem dlouhodobě prosazovaný Rosatom vypadl v Dukovanech úplně ze hry. To je možná druhý důvod, proč si prezident uložil týdenní mlčení. Chtěl získat čas.

Vaše mateřská ODS publikovala plakát s mladou ženou, která říká, že nechce „žít v okovech obracení se na východ.“ Opravdu jsme žili a žijeme v tomto typu proruských okovů? Zahraniční obchod s Ruskem je zanedbatelný, jsme členy EU i NATO. Proč se vlastně Ruska máme pořád bát?

Já ten plakát ani neviděl. Soudím, že je to reakce na Zemana… K vaší otázce mám dvě odpovědi. Za prvé, Ruska se bát nesmíme, protože strach je špatný rádce. Nakonec i ta reakce na vrbětickou výzvu byla adekvátní, nebyla vystrašená a shodla se na ní česká scéna napříč politickými stranami, přestože vláda nejdřív řešení týdny odkládala, improvizovala a zbytečně promarnila čas. Až se jednou situace uklidní, máme podle mě usilovat s Ruskem o korektní vztahy, ale držme si ho na distanc. Putin není komunista, ale jako car vládne autoritativně zemi, která se chová velkopansky a vytvářet s ní nějakou strategickou vazbu je pro naši zemi nesmysl. Věděli to už Havlíček s Palackým a myslím si, že to dnes chápe každý normální Čech. Tedy s výjimkou Miloše Zemana. A za druhé – pokud žijeme už rok v nějakých okovech, tak je to ta chaoticky řízená domácí karanténa. Výsledek je strašný. Máme nejvíc mrtvých na počet obyvatel a nejdéle zavřené školy v Evropě. Z rozhazovačné politiky a zadlužení se budeme vyhrabávat roky. Tady vláda totálně selhala a lidi jsou právem naštvaní. Takže svým kolegům v milované ODS radím: dejme na plakáty hesla jako „Děti do škol!“, „Otevřít sportoviště. Hned!“, „Měřte obchodníkům stejným metrem!“, nebo „Vakcínu každému do prázdnin!“

Proč je Evropa k naší žádosti o podporu vůči Rusku vlažná? Říká se, že vláda požádala o podporu pozdě. Ale není to spíše tím, že jsme příliš malí, abychom Západ vyburcovali? Německo v Rusku nakupuje vakciny Sputnik, jedná o dostavbě plynovodu Nord Stream 2… Francii jsme jedno.

Zas tak vlažná není. Třeba šéfové hlavních frakcí v EP na náš návrh přijali prohlášení, že ruský útok proti nám je útokem proti celé EU. To není tak slabé. Vyjádření NATO bylo dobré. Jasně – reakce na britskou žádost po otravách novičokem v Salisbury před třemi lety byla rozsáhlejší. Vidím tu tři důvody. Za prvé – vláda se dopředu nepřipravila. Vrcholní politici nemají své kolegy na telefonu. Oni třeba zoufale den před sobotní tiskovkou sháněli telefonní čísla do USA. Babiš nemá respekt a ministry nikdo v cizině nezná. Za druhé – my máme planetu Vrbětice v kosmickém středu, ale Západ to posuzuje v širším kontextu zvyšujícího se napětí. Vidí ruské tanky u hranic s Ukrajinou, rostoucí nervozitu v Kyjevě, osud Alexeje Navalného v ruském vězení. Nikdo netouží po tom, aby se eskalace vymkla z rukou. Možná i proto Rusko přistoupilo na paritu mezi našimi ambasádami. A za třetí – Británie má větší vliv, navíc se to stalo dva roky po referendu o brexitu a někteří v EU ještě doufali, že ji udrží, tak si ji předcházeli.

A konečně máte pravdu, že najít shodu v zahraniční politice EU není jednoduché. Hledáte rovnováhu mezi Polskem, které považuje Kreml za klíčovou hrozbu, Německem, pro které je Rusko ekonomickým partnerem, Itálií, která chce balancovat Německo, Francií, která chce všechno řídit, a Španělskem, kterému je tohle asi jedno, ale chce to nějak zobchodovat. Tak aspoň v praxi vidíme, že idea jednotné evropské politiky je dost iluzí, protože nejmenší společný jmenovatel je pak definicí její slabosti. Rusko bez Američanů nezvládáme.

Český stát vypadá v úplném rozvratu, což jen kauza Vrbětice potvrdila. Mění se ministři, předseda vlády je v kolosálním a potvrzeném konfliktu zájmů, na covid u nás zemřelo nejvíce lidí na světě, zadlužení Andrejem Babišem a jeho vládou na mnoho generací. Byly by v dané situaci řešením rozpuštění Sněmovny a předčasné volby?

Řešením je KONEC této vlády, samozřejmě. O důvěru už dávno přišla. A pokud jí Parlament vysloví nedůvěru, skončí svůj mandát v demisi. Předčasné volby by byly nejlepším řešením, ale ve Sněmovně pro to není dost hlasů a podle mě to už ani nejde stihnout. Zatím není schválen ani nový volební zákon. Bohužel do toho začátkem roku zasáhl Ústavní soud – měl na verdikt tři roky, ale všechno nechal na poslední chvíli. Volit o prázdninách taky není dobrý nápad, takže si myslím, že volby budou podle plánu v říjnu, jak je prezident už dávno vyhlásil.