Video placeholde

Kysela: Vláda vzbuzuje dojem, že bez nouzového stavu všichni zemřeme. Lidé nechtějí zemřít, takže leccos prominou

Profesor a ústavní právník Jan Kysela odpovídal v pořadu Prostor X na otázky ohledně současného nouzového stavu v České republice. Dle jeho názoru je aktuálně vyhlášený nouzový stav protiústavní a co hůř, lidem je to jedno. Vláda totiž prý vzbudila v lidech pocit, že nouzový stav potřebují k přežití, tím pádem se otázka jeho legitimity odsouvá na druhou kolej.

„Mnohým z nás je jedno to, jestli porušujeme nebo neporušujeme nějaká právní pravidla, tak nám je vlastně jedno i to, jestli vláda nebo prezident nebo někdo jiný porušuje nějaká právní pravidla. A ve chvíli, kdy ti, kteří jsou u moci a ty pravidla chápu jako příliš omezující… Ale smyslem těch pravidel je omezovat je, protože když by ta pravidla nebyla, tak se taky nemusíme dočkat toho, že ti držitelé té moci budou chtít od té moci dobrovolně odejít a v té chvíli už bychom, myslím, měli poměrně velký problém a snad bychom to i chápali… Takže ve chvíli, kdy ti, kteří jsou u moci, ta pravidla poruší a ta veřejnost na to nereaguje podrážděně bez ohledu na to, co je obsahem těch pravidel, no tak oni to udělají,“ říká Kysela.

Celý rozhovor s Janem Kyselou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Janem Kyselou • Prostor X

„Ta diskuse o nouzovém stavu je ovlivněna tím, že vládě se podařilo vzbudit dojem, že bez nouzového stavu všichni zemřeme, protože neexistují žádné ekvivalentní ekvivalenty, žádné ekvivalentní substituty, jelikož spousta lidí vcelku logicky nechce zemřít, tak chtějí nouzový stav, a jestli je to vyhlášeno proti vůli Poslanecké sněmovny, jim připadá úplně bezvýznamné. Dokud pracujeme s takovýmhle vztahem k pravidlům a institucím a dokud máme lidi ve veřejných funkcích, kterým je to také jedno, tak se potom dočkáme tohohle výsledku,“ vysvětluje ústavní právník Kysela všeobecnou lhostejnost k vyhlášení protiústavního nouzového stavu.