Video placeholde

Pecková: Místo rozvolnění je potřeba úprava opatření, která nefungují, a vložení důvěry do rukou občanů

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková se v pořadu Prostor X ohradila proti současným dlouhotrvajícím protiepidemickým opatřením v České republice. Dle jejích slov sice rozvolňování na místě není, neboť epidemiologická situace tomu není nakloněná, současná opatření ve své aktuální podobě ale také nejsou opodstatněná, trvají dlouho a nefungují.

Na otázku, zdali je rozvolnění protiepidemických opatření momentálně vhodné, odpovídá Pecková: „Já bych to nenazývala rozvolněním, já bych to nazývala úpravou opatření, která dlouhodobě nefungují, a vložením důvěry do rukou občanů, protože řekněte mi, jaký má smysl, když máme otevřené supermarkety, obrovské nákupní řetězce, kde ti lidé jsou a jsou tam klidně v regálu jeden vedle druhého, a jaký má smysl to, že může otevřít malý obchod, který by přijal opravdu přísná opatření i za cenu, že třeba bude vpouštět jednoho zákazníka za druhým, postupně a bude v té malé prodejně jenom jeden?"

„To je to, čemu ten národ nerozumí, na jednu stranu si můžete koupit tento typ výrobku, na druhou stranu nemůžu si koupit pastelky pro své dítě, protože pastelky a papírnictví bylo v jednu dobu zavřené, nevím, jestli je to ještě teď. Vždyť to nedává logiku a o tom je to vlastně celé,“ vysvětluje Pecková.

Argumentace hejtmanky Peckové je postavena na upravení těch opatření, která nefungují, vložení důvěry občanům a očekávání, že občané budou ta opatření dodržovat více než teď. Důležité je dle jejích slov i zpřístupnění testování v rámci firem a částečný návrat školáků do lavic.

Celý rozhovor s hejtmankou Peckovou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Petrou Peckovou • Prostor X

„Třeba to, že budeme testovat a budou mít zaměstnavatelé možnost testovat ve svých podnicích zaměstnance, ale nepůjde to na jejich vrub, ale půjde to k tíži zdravotní pojišťovny, jako je to teď, ale ti zaměstnanci se nebudou muset objednávat prostřednictvím nějakého rezervačního systému a jezdit někam, ale přijdou třeba do firmy a ta je bude moci každé tři dny otestovat anebo že částečně navrátíme děti do lavic, ale já opravdu říkám částečně a za podmínek, protože já současně vím, že třeba minulý týden jsme měli ve Středočeském kraji 166 ohnisek nákazy ve školách, ale ty děti nemají většinou žádné příznaky, ale prostřednictvím toho testování těch dětí my dokážeme odhalovat tu nákazu v těch rodinách a to by určitě smysl mělo,“ navrhuje Pecková.

„Myslím si, že cesta otevírání podniků a obchodů, ale s přísnými preventivními opatřeními je lepší cesta než tato opatření, která nevedou k ničemu a trvají dlouho. Jestliže epidemiologové vyhodnotí, že teď tady máme všechny možné jiné mutace, že jsme na tom velmi špatně a že je důvod k tomu udělat ale opravdu totální úplný lockdown, tak ho udělejme, ale ať je ostrý, jasný, striktní, trvá omezenou dobu, kdy se projeví pozitivně na tom dalším vývoji a pak to uvolněme, ale tady jdeme nahoru a dolů a nevede to nikam.“