Video placeholde

Hausenblas: Polovina lidí se za totáče měla stejně nebo lépe než dnes. Je třeba lépe rozdělovat bohatství

Podnikatel, politik, filantrop a náměstek ústeckého primátora a člen teamu hnutí Lidé PRO Martin Hausenblas se v pořadu Prostor X mimo jiné vyjádřil k politickým cílům hnutí Lidé PRO. Jeden z jeho osobních cílů je prý zaměřit se na distribuci bohatství ve společnosti. V této otázce jsme totiž podle Hausenblase od totality nepokročili.

„Jsou tady obavy, aby nový politický subjekt neštěpil. Řekli jsme si, že když nasbíráme půl milionu podpisů lidí, tak to znamená, že tady je společenská objednávka na nový politický subjekt, ale my nechceme štěpit,“ vysvětluje Martin Hausenblas podmínky vzniku hnutí.

„Druhá podstatná věc je, kam míříme. Mikuláš Minář mi v tomhle otevřel oči. Já jsem na to koukal jako z jara, protože jsem to nevěděl. Pro mě to bylo vlastně insight. Víte, co se stalo? Za totáče, když se podíváte na populaci lidí a rozdělíte je po deseti procentech v příjmech do nějakých skupin, a když se podíváte na rok 2019, víte, co jsme zjistili? Že 40 % lidí se za totáče mělo stejně nebo lépe než dneska. To znamená, že celý tenhle obrovský úspěch, který se tady týká naší společnosti a celé České republiky, se týká pouze poloviny populace a tu druhou půlku populace jsme nechali za sebou," popisuje Hausenblas problém štěpící českou společnost.

Celý rozhovor s Martinem Hausenblasem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

ProstorX: rozhovor s Martinen Hausenblasem • Prostor X

„Když se podíváte na to, kolik je čistá současná hodnota příjmu těch lidí, tak vlastně je tady velká skupina lidí v populaci, která se má fakt jako bídně. Vlastně došlo k tomu, že jedna skupina lidí hrozně bohatne a druhá skupina lidí jako zůstala stát. A to je problém exekucí, velký průšvih v naší zemi a spousty dalších věcí. Ale je to problém distribuce bohatství, a když se ta společnost takhle rozčísne, a to na tom ještě nejsme nejhůř, tak se stane, že ti lidé mají jiný životní styl. Jakmile žijí jiný životní styl, tak mají jiné hodnoty a zajímají je jiné problémy. Prostě v Maslowově pyramidě se zabývají něčím úplně jiným. Přežitím a tak dále. A tím pádem vzniká vlastně ta obrovská tenze a roztrženost té společnosti. Já třeba jsem si z toho vzal jednu věc. My vlastně nemůžeme jít dopředu, dokavaď neobejmeme tu společnost dohromady a řekneme si, že nemůžeme nechat půl lidí za sebou živořit, my musíme jít spolu jako celá společnost,“ vysvětluje Hausenblas a dodává:

„Čtyřicet procent populace se za totáče mělo velmi podobně jako teďka nebo lépe. To je jeden postulát, druhý je, že celý ten úspěch společnosti se týká jenom části, to znamená, že se tady napíná pružina a ta společnost se takhle rozčísla, a proto si nerozumí.“

Na otázku, zdali má pocit, že dokáže hnutí Lidé PRO tuto část populace oslovit, Hausenblas odpovídá: „To já nevím, ale udělám pro to maximum. Pro tuhle skupinu lidí chci autenticky jít a popracovat prostě. Abychom ty nůžky takhle sevřeli, protože pak můžeme fungovat jako společnost. Takže tohle mě zajímá – distribuce bohatství ve společnosti.“