Video placeholde

Balík: Dobře tuším, co se odehrává v nemocnicích. Výkřiky profláknutých oddělení v médiích nejsou objektivní

Vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík se v pořadu Prostor X vyjádřil k tématu léčby koronaviru v ČR a vytíženosti českých nemocnic. Dle jeho slov je v tuto chvíli situace zvladatelná. Kritici lékaře Balíka však často tvrdí, že jeho pohled na situaci je zkreslený působením na elitním a dobře vybaveném pracovišti a že nepřihlíží k situaci v průměrně a podprůměrně vybavených nemocnicích. Jak na tuto kritiku reaguje Balík?

„Můj pohled je pohled dobře zavedeného ECMO centra – centra pro těžké kardiorespirační selhání,“ přiznává Balík, ale zároveň dodává: „Nemyslím si, že mám zkreslený pohled. Dokonce si myslím, že ho mám lepší než kdekdo, třeba v nějaké koordinační pozici.“

Jako důvod svého tvrzení udává Balík dlouhodobou spolupráci svého centra s periferními nemocnicemi, od kterých přebírají pacienty ve velmi kritickém stavu. Tato spolupráce zahrnuje všechny nemocnice z ČR, a představuje tedy poměrně barevnou paletu pacientů.

Celý aktuální rozhovor s Martinem Balíkem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Martinem Balíkem • Prostor X

„Každý den nás konzultuje 3 až 5 nemocnic, kterým se nějakým způsobem zhoršuje stav pacienta, který je rizikový z hlediska přechodu třeba na mimotělní oběh, a my se jim snažíme sdílením obrazové dokumentace a dat pomoct a poradit, případně nasedneme do ECMO sanitky a jedeme pro toho pacienta přes celou republiku a třeba i o půlnoci si ho přivezeme. Takže myslím si, že tuším docela dobře, co se v těch nemocnicích odehrává,“ vysvětluje Balík svůj vhled do nemocnic napříč republikou.

Zda ve svém oddělení odvádějí dobrou práci, kontroluje Balík pomocí zahraničních lékařských databází. Česká republika totiž taková data sama nemá. Porovnává například efektivitu zahraničních ECMO center v síti EuroELSO nebo britská data z registru ICNARC.

Rozhovor s Martinem Balíkem ze září 2020 můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Martinem Balíkem • Prostor X

„V České republice nic takového nemáme. Máme tady vlastně v podstatě jen mediální výkřiky několika mediálních oddělení, kde někdo jaksi prezentoval nějakou extrémní mortalitu, ale nebylo to na podkladě jeho dat, ale jeho dojmu. My tady opravdu nevíme, zdali v České republice jsme v té intenzivní péči excelentní, průměrní, nebo velice špatní,“ říká Balík.

„Svá tvrzení říkám na podkladě faktů z našeho centra. Za Českou republiku ta data nemáme a my bohužel ta data za Českou republiku nemáme skoro v ničem. Prohlášení České statistické společnosti, které bylo nedávno zveřejněno, je velice relevantní a já bych doporučil, aby si to každý přečetl.“

Prohlášení České statistické společnosti můžete nalézt zde >>>