Video placeholde

Bartuška: Uhlí jako zdroj elektrické energie za 15 let skončí. ČR musí tedy najít náhradu za polovinu elektřiny

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška v pořadu Prostor X odpovídal na otázky k dostavbě jaderných bloků v Dukovanech, a to hlavně na téma účasti Rusů v tendru pro dostavbu. Rusové podle Bartušky do tendru nemohou být přizváni, neboť nejsou důvěryhodní. V rozhovoru se ale také vyjádřil k otázce, jak moc je dostavba Dukovan pro Českou republiku důležitá do budoucna.

„Tak v téhle chvíli vyrábíme polovinu elektřiny z uhlí. A uhlí řekněme během deseti, patnácti let v energetice skončí. Z části bude vytěženo, z části již bude neekonomické díky vysoké ceně emisních povolenek. Čili musíme najít náhradu za polovinu elektřiny. Možná za více než polovinu, protože pokud nastoupí třeba ve velkém elektroauta nebo nové elektrospotřebiče, tak budeme potřebovat ještě více elektřiny,“ vysvětluje Bartuška budoucnost spotřeby elektřiny v ČR.

Nárůst spotřeby pozorujeme v přímé úměře se zdokonalováním a rozšiřováním moderních technologií konstatně. V poslední době navíc spotřebu elektřiny spojenou s užíváním internetu prohloubila i koronavirová krize a s ní spojený pobyt lidí doma.

„Třeba internet tvořil ještě před nástupem covidu více než desetinu globální spotřeby elektřiny. Internet jako takový. Po covidu je to podstatně víc. Takže máme nové požadavky, nové spotřeby. Velké datastory, například pro multiplayerové online hry, jsou jedni z velkých konzumentů elektřiny. Větší než Německo například,“ říká Bartuška v rozhovoru.

Celý rozhovor s Václavem Bartuškou můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Václavem Bartuškou • Prostor X

Na otázku, zdali je tedy výstavba dalších bloků v Dukovenech nezbytná, odpovídá Bartuška: „Musíme mít tedy nové zdroje elektřiny, nemusí být nezbytně jaderné, ale uhelné elektrárny půjdou pryč. „Pak je otázka, co postavíme místo nich, jestli jádro, plyn, nebo obnovitelné zdroje… A myslím si, že jádro ještě pořád po nějaký čas bude tvořit rozumnou technologii.“

Spory, zdali uhlí v České republice dojde v roce 2033 nebo 2038, nejsou podle Bartušky v tuhle chvíli podstatné. „Bavme se o tom, co přesně musíme udělat. To datum, konkrétní rok, jestli 38 nebo 33, je podle mě vedlejší. Klíčové je najít uplatnění pro lidi, kteří dnes v tom oboru pracují. To je pořád ještě několik desítek tisíc lidí a lidí na nich závislých. Najít budoucnost pro ty regiony a zopakovat to, co jsme dokázali velice dobře na Ostravsku v devadesátých letech. Mezi lety 93 a 96 se na Ostravsku zavřela většina šachet a dokázali jsme to zvládnout bez sociálních bouří, bez problémů a Ostravsko dneska žije – není to mrtvý region. Něco podobného musíme zvládnout na Ústecku a Karlovarsku."