Video placeholde

Demografka: Blatného autonehody jsou špatný příklad. Počty úmrtí jsou sice zkreslené, ale spíš z jiného důvodu

Demografka Klára Hulíková se v pořadu Prostor X vyjádřila k výroku ministra Jana Blatného, jež tvrdí, že počty úmrtí na koronavirus jsou v Česku zkreslené. Do statistik se údajně započítává každý zemřelý pozitivní na covid a takové případy zahrnují i oběti nehod. Podle Blatného je jen 30 procent ze smrtí, které vykazujeme, jednoznačně spojeno s koronavirem.

„My víme, že zhruba 30 procent ze smrtí, které vykazujeme, je jednoznačně spojeno s koronavirem. Deset procent, kam patří například i ta autonehoda, je bez spojitosti s koronavirem, protože opravdu můžete umřít na něco úplně jiného, včetně té citované autonehody,“ řekl v Otázkách Václava Moravce ministr Blatný.

Podle demografky Kláry Hulíkové je příklad s autonehodami sice poněkud nešťastný, neboť počty zemřelých při takových nehodách by v celkových číslech představovaly pouze marginální rozdíly, je ale také v zásadě pravdivý. „Tyhle případy by se tam ideálně dostávat neměly, bylo to tak i v původním opatření ministerstva, že vlastně případy, které jednoznačně nesouvisí s tím onemocněním, například právě ty nehody, které tam byly jasně vymezeny, tak se neměly vykazovat jako úmrtí související s covidem,“ vysvětluje Hulíková. Problém je v tom, že příčina úmrtí není vždy jednoznačná. I pokud bychom vyloučili přesně definované nehody, které souvislost s onemocněním covid nemají, jde pouze o nějakých deset procent případů.

„Pořád je to tedy nějakých deset procent případů (nehody), pak je tam nějakých šedesát procent nějaká ta šedá zóna, která se musí ověřit, což by se muselo stejně. Stejně by se musely překódovat příčiny úmrtí pro statistické zpracování a cílem je tam vždy dostat se k té primární příčině smrti, která tzv. započala ten řetězec chorobných událostí vedoucích ke smrti,“ zdůrazňuje Hulíková a zároveň nastiňuje další probém: „Pan ministr řekl, že se počítají všechna úmrtí včetně nehod, kde byl člověk v době úmrtí covid pozitivní. Z mého pohledu je tohle bod A, ale je tedy potřeba dodat bod B. Jsou lidé, kteří v okamžiku smrti již pozitivní nebyli, ale přesto zemřeli na následky onemocnění covid. A tihle v tom případě, pokud je to tak, jak říká pan ministr, nám v té statistice chybí a to by i celkem vysvětlovalo naši aktuální zvýšenou nadúmrtnost.“

Celý rozhovor s Klárou Hulíkovou můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Klárou Hulíkovou • Prostor X

Jak velké číslo by tito zemřelí mohli představovat, se Hulíková neodvažuje odhadnout, nicméně pokud se do obětí covidu dostane kolem deseti procent úmrtí nesouvisejících s covidem, tak minimálně ve stejném počtu by se zemřelí na následky covidu mohli z důvodu citovaném výše do statistik nedostat.