„Pokud ostatní země zareagují jako česká vláda, povede to ke zrušení Evropské unie,“ říká farmář Stanislav Němec

„Pokud ostatní země zareagují jako česká vláda, povede to ke zrušení Evropské unie,“ říká farmář Stanislav Němec Zdroj: Profimedia.cz

Ing. Stanislav Němec, soukromý zemědělec z Radonic
U supermarketů není kritériem pro výrobky původ, ale cena
2
Fotogalerie

Farmář Stanislav Němec: Kvóty na české výrobky v supermarketech jsou obchodní sebevražda

Minulý týden schválila Poslanecká sněmovna novelu zákona, podle níž má být od roku 2022 v prodejnách nad 400 metrů nabízeno 55 procent potravin z české produkce. Po šesti letech by to mělo být až 73 procent. Jaký názor má ing. Stanislav Němec, soukromý zemědělec z Radonic, který už dnes dodává zboží do nadnárodních supermarketů?

Co říkáte kvótám na české výrobky v supermarketech?

Je to absurdní nesmysl, který nerespektuje, že se pohybujeme na společném evropském trhu. Teď si najednou budeme hrát na to, že když tady máme zboží z Německa, Polska nebo Itálie, tak je to špatně? Z obchodního hlediska je to sebevražedná politika.

Proč?

Velkou část produkce Česká republika vyváží do jiných zemí. To nás mají i oni začít omezovat? Jen naše farma vypěstuje ročně 2500 až tři tisíce tun potravinářské pšenice, která ze 100 procent končí v Německu. Vyprodukujeme kolem 500 tun potravinářské řepky, jež v Německu končí z 95 %, a sladovnický ječmen, který také rozvážíme po Evropě. Produkujeme i sýry, jež zčásti vyvážíme do pěti zemí. Pokud by si okolní státy řekly totéž co česká vláda, tak bychom mohli celou Evropskou unii rovnou zrušit.

Co to podle vás přinese českým zemědělcům?

Nic. Nápad, že tak vytvoříme „díru na trhu“, kterou by čeští producenti zaplnili, je iluzorní. Je to představa někoho, kdo se na trhu nikdy nepohyboval a neprodal ani kůži z králíka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!